Výsledky summitu EU se kladně projevily na kurzu eura i na akciích

Londýn/Praha - Evropská měna v reakci na výsledky summitu Evropské unie roste a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší denní růst za osm měsíců. Posilují ale i všechny evropské trhy, mezi nimi i Pražská burza. Hlavní index PX překonal hranici 900 bodů, přidal 2,31 procenta na 900,9 bodu. Nejvýrazněji, o téměř sedm procent, zpevnily akcie Erste Bank. Představitelé eurozóny se dohodli na opatřeních ke stabilizaci bank a snížení nákladů na úvěry Itálie a Španělska. Někteří investoři se však obávají, že zisky budou mít pouze krátké trvání.

Představitelé zemí eurozóny se dohodli, že dočasný záchranný fond EFSF a trvalý fond ESM budou moci nakupovat cenné papíry problémových zemí eurozóny na primárních trzích, aby se snížily jejich úvěrové náklady. Má být vytvořen také jednotný dohled pro banky eurozóny a za určitých podmínek bude možná přímá rekapitalizace bank ze záchranného fondu ESM.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 1,9 procenta na 1,2681 USD. Navzdory dnešnímu růstu však za druhé čtvrtletí kleslo o téměř pět procent. K jenu euro posílilo o 2,6 procenta na 101,33 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,6 procenta na 79,91 JPY.

Zprávy vyvedly z rovnováhy investory, kteří sázeli na pokles eura, protože čekali, že summit nepřinese žádný výsledek. Detaily dohody však stále nejsou známé. Analytici se ale domnívají, že růst eura se brzy opět zastaví. Některá opatření EU jsou totiž jen krátkodobým řešením a u dalších bude trvat ještě dlouhý čas, než se je podaří zavést.   

Zájem investorů se příští týden soustředí na zasedání měnového výboru Evropské centrální banky. Stále více analytiků očekává, že by ECB mohla snížit úrokové sazby ze současného jednoho procenta, napsala agentura Reuters. 

Euro
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Pražská burza výrazně posílila, PX překonal hranici 900 bodů 

Pražská burza dnes výrazně posílila stejně jako všechny evropské trhy. Hlavní index PX překonal hranici 900 bodů, přidal 2,31 procenta na 900,9 bodu. Nejvýrazněji, o téměř sedm procent, zpevnily akcie Erste Bank. Vysoké zisky si připsaly i pojišťovna VIG, technologická KIT digital, těžební NWR, developer Orco či mediální CME, vyplývá z výsledků burzy.  

Podle Tomáše Kálala z Patria Direct Praha na závěr týdne kopírovala vlnu optimismu, který panuje na závěru summitu EU v Bruselu napříč trhy. Lídři eurozóny představili růstový plán za 120 miliard eur a také zmírnili podmínky poskytování pomoci ze záchranných fondů. To podle Josefa Němého z Komerční banky nejvíce podpořilo finanční sektor.   

V Praze přidala Erste Bank 6,93 procenta na 381 korun a pojišťovna VIG 4,41 procenta na 805 korun. Obě společnosti mají duální kotaci na rakouské burze, která dnes prošla růstem téměř čtyři procenta, poznamenal Kálal. Naopak domácí Komerční banka svou hodnotu téměř nezměnila a zůstala na 3 500 korunách. Stagnovaly i zbylé dvě velké emise - energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR.