Bulharsko drasticky snížilo výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů

Sofia – Bulharsko rozčílilo investory do obnovitelných zdrojů energie v zemi, když dnes tamní úřad pro regulaci energetického trhu drasticky snížil garantované výkupní ceny energie vyrobené z větru a slunce. Důvodem jsou obavy z prudkého růstu cen elektřiny. Investoři ale tvrdí, že vláda svým krokem sektor zabíjí, a někteří hrozí žalobou.

Výkupní ceny energie regulátor snížil o více než 50 procent v případě energie ze solárních elektráren a o dvaadvacet procent u energie z větrných elektráren. Nové tarify vstupují v platnost od 1. července pro elektrárny, které budou připojené k síti do července 2013. Regulační úřad rovněž zvýšil od 1. července ceny elektřiny pro spotřebitele o 13 procent. Důvodem tohoto zvýšení je právě rostoucí podíl dražší energie z obnovitelných zdrojů.

Do větrných a slunečných elektráren v zemi investovaly desítky firem z Rakouska, Německa, Japonska, Číny a Jižní Koreje, které tak chtěly využít možností země i nabídky lukrativních pobídek. Růst instalací nových elektráren však překonal očekávání a zvýšil tlak na ceny elektřiny v jedné z nejchudších zemí Evropské unie.

Elektřina má velký podíl na spotřebních výdajích domácností   

Ceny elektřiny jsou v Bulharsku politicky velmi citlivou oblastí. Náklady na energii mají vysoký podíl na měsíčních výdajích domácností, zvláště v zimě. Vláda proto již změnila zákon o obnovitelných zdrojích energie, aby omezila další rozvoj těchto projektů, a naznačila, že chce snížit i podpory. Výše poklesu garantových cen je však pro investory překvapením.   

Čínská společnosti China Ming Yang Wind Power Group, která plánuje začít příští měsíc výstavbu větrného parku v severní části země, oznámila, že zvažuje zrušení projektu za 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč) a pohrozila vládě žalobou.        

Bulharsko se svým krokem připojilo k Německu, Španělsku a České republice, které rovněž snížily své štědré garantované výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů. V Česku chce úřad do roku 2014 zrušit téměř všechny pobídky pro obnovitelné zdroje, napsala agentura Reuters.