Eurozóna hlásí rekordní nezaměstnanost

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v květnu vyšplhala na rekordních 11,1 procenta z dubnových 11 procent. Vyšší nezaměstnanost hlásí i celá Evropská unie, kde míra stoupla na 10,3 procenta z dubnových 10,2 procenta. Údaje zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Dokud nezačne růst ekonomika, bude se míra nezaměstnanosti zvyšovat, potvrzují odborníci.

Bez práce bylo v květnu v Evropské unii podle odhadů Eurostatu 24,87 milionu lidí, z toho 17,56 milionu v eurozóně. V meziročním srovnání se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 1,95 milionu a v eurozóně o 1,82 milionu osob.

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně v květnu 2012
Zdroj: ČT24/Eurostat

Nejvíce nezaměstnaných ve Španělsku

Nejvyšší nezaměstnanost byla ve Španělsku, kde vystoupala na 24,6 procenta. Nejnižší byla v Rakousku, kde činila 4,1 procenta. V České republice míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu zůstala v květnu beze změny na 6,7 procenta.

Nezaměstnanost bude nadále růst

„Nezaměstnanost v eurozóně nadále poroste, dokud neuvidíme zlepšení ekonomiky. To by mohlo nastat až v příštím roce,“ uvedl analytik Steen Jakobsen ze společnosti Saxobank.

Podle analytiků z firmy ING by se míra nezaměstnanosti v eurozóně mohla vyšplhat až na 12 procent, pokud evropský výrobní sektor neoživí. „Příštích několik měsíců bude představovat spodní úroveň růstového cyklu,“ doplňuje Jakobsen, který rovněž predikuje pokles ekonomické produkce eurozóny ve třetím čtvrtletí.