Ratingové agentury znovu v hledáčku evropského regulátora

Londýn - Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) prošetřuje, zda jsou metody ratingových agentur Standard & Poor's (S&P), Fitch a Moody's Investors Service pro hodnocení bank dostatečně důkladné a transparentní. Listu Financial Times to řekl předseda úřadu Steven Maijoor. Dodal, že šetření by mělo být dokončeno ještě v letošním roce.

Maijoor upozornil, že rozsáhlé snižování ratingů předních světových bank, ke kterému například minulý měsíc přikročila agentura Moody's, vyvolává obavy z toho, „zda mají ratingové agentury dostatečné analytické zdroje“. Zdůraznil, že jeho úřad se nesnaží ovlivňovat ratingy, ale pouze se zajímá o to, zda jsou kroky agentur logické a zda dávají ekonomický smysl.

Agentura S&P listu sdělila, že ráda vysvětlí své kroky, které přijala, aby „maximalizovala transparentnost, kvalitu a ucelenost“ svých bankovních ratingů. Zbylé dvě agentury listu odmítly poskytnout své vyjádření.

Práce tří velkých ratingových agentur je evropským institucím a politikům trnem v oku již delší dobu. V minulosti se diskutovalo například o tom, zda kroky ratingových agentur neumocnily dluhové problémy v Řecku. V EU se proto uvažuje o vytvoření evropské ratingové agentury, která by byla odpovědná za správnost svých analýz. Nyní se ale zdá, že se na projekt nepodaří sehnat peníze.