Wall Street je pro finančníky příliš drahý, a tak se stěhují

New York – Zaměstnanci velkých finančních firem se stěhují z Wall Streetu. New York je totiž pro ně příliš drahý, ať už co do vysokých daní, cen nemovitostí či nákladů na pracovní sílu. Zaměstnanci se přesouvají například do Salt Lake City v Utahu, Severní Karolíny či na Floridu. Přesun pracovníků finančního odvětví do levnějších částí Spojených států není pro město ani stát New York dobrou zprávou. Znamená pro ně nižší daňové výnosy. Informuje o tom list The New York Times.

Z New Yorku již dávno prakticky zmizely nízké pozice, jako je třeba práce v centrech telefonické podpory. Nyní se z města stěhuje stále více pracovních míst střední úrovně. Jde například o účetní, obchodníky a právníky. Přesouvají se například do Salt Lake City v Utahu, Severní Karolíny či na Floridu.

James Malick, Boston Consulting Group:

„Místa jako New York nebo Londýn zůstávají finančními centry. Většina hráčů ale velmi vážně zvažuje, zda mohou přesunout velký počet pracovních pozic jinam. Některé činnosti musejí zůstat ve Spojených státech, ale nemusí to být v New Yorku anebo blízko klienta.“

 V New Yorku bylo nejvíce lidí zaměstnaných ve finančním průmyslu v srpnu 2007, a to 213 tisíc. Po finanční krizi jich ubylo o patnáct procent. Od té doby sice banky a další finanční firmy najaly nové lidi, v odvětví ale stále pracuje méně lidí než před krizí. Nyní jich je kolem 190 tisíc. Například v Delaware či Arizoně ve stejném období pracovní místa v oboru přibývala.   

Například Deutsche Bank od konce roku 2009 zredukovala počet svých zaměstnanců v New Yorku ze 7 400 na 6 900. V Jacksonville na Floridě jich zároveň přibylo z 400 na 1 000. Credit Suisse se v New Yorku a okolí zbavila 500 pracovních míst, v Severní Karolíně jich ale 450 vytvořila. Podobný trend je i v ostatních bankách.

New York
Zdroj: ČT24

Status New Yorku jako hlavního finančního města světa ale prý přesto není ohrožený. Jeho podíl na pracovních pozicích ve finančnictví ve Spojených státech v posledních letech navzdory stěhování zaměstnanců neklesá, když se drží na 24 procentech. „Přestože odvětví prochází obtížnými časy, New York zůstává hlavním městem světových financí. Neočekávám, že by se to v dohledné době změnilo,“ uvedl šéf městských financí Thomas DiNapoli.   

Přesouvání pracovních pozic jinam ale podle deníku The New York Times může mít na město i stát New York a jejich ekonomiku výrazné dopady. Lidé pracující na Wall Streetu tradičně odvádějí hodně peněz na daních. Loni se například odvětví na daňových příjmech státu podílelo 14 procenty.