Po Číně chce Airbus postavit závod i v USA

Mobile (USA) – Evropský výrobce letadel Airbus postaví v americkém státě Alabama svůj první montážní závod v USA. Investice do závodu ve městě Mobile by měla podle propočtů činit šest set milionů dolarů, tedy asi 12,2 miliardy korun. Airbus tak vstupuje na nejrušnější letecký trh světa a na domácí půdu konkurenční firmy Boeing. Továrna v USA bude po Číně teprve druhým závodem firmy mimo Evropu.

Výroba v Mobile by měla začít v roce 2016 a do roku 2018 by závod měl vyrobit ročně čtyřicet až padesát letadel. Po najetí na plnou kapacitu továrna zaměstná tisíc osob. Airbus počítá s výrobou letadel na střední vzdálenosti A319, A320 a A321. „Nadešel čas pro expanzi Airbusu v Americe,“ komentoval rozhodnutí generální ředitel Airbusu Fabrice Brégier. Umístěním do USA chce firma snížit náklady na výrobu. Pro expanzi si vybrala oblast, která patří mezi tradičně nepřátelské k odborům, upozorňují agentury.

Spojené státy jsou pro Airbus rostoucím trhem. American Airlines si loni objednaly 260 letadel A320. Airbus má v současnosti v Mobile závod s 230 zaměstnanci, kteří projektují a instalují interiérové prvky jako sedadla a kabinové vybavení pro velká letadla.   

Boeing zaměstnává v Alabamě již léta stovky lidí. Airbus plánoval závod v Alabamě již dříve. Vyrábět měl tankovací letadla pro americkou armádu. Mateřská firma Airbusu EADS však nakonec o kontrakt v roce 2011 přišla a získal ho Boeing.

Obě firmy spolu již řadu let vedou obchodní spory u Světové obchodní organizace (WTO). Vzájemně se obviňují z toho, že těží z nedovolené státní podpory a nepovolených pobídek, napsaly agentury AP a Reuters.