Na nákup v Seattlu už jen s vlastní taškou

Seattle (USA) - Americké město Seattle zakázalo obchodům vydávat u pokladen plastové tašky. Chce se tak zbavit alespoň jednoho procenta odpadu, který metropole vyprodukuje. Stejné pravidlo, ovšem jen ve vybraných prodejnách, už delší dobu platí v San Franciscu, Portlandu a části státu Severní Karolína.

Konec plastových tašek na pokladně platí v Seattlu od neděle. Obchody se snažily o novém zákazu z radnice informovat s předstihem. Bude ale chvíli trvat, než si na to fronty kupujících zvyknou. Prozatím většina prodejen na první den rozdávala ekologické tašky zdarma, za papírovou verzi musí lidé zaplatit pět centů. Klasické dvojité balení nákupu do igelitky v Seattlu tak úplně končí. Většina lidí je u pokladny samozřejmě překvapená.

Zaměstnanec řetězce Safeway:

„Čekáme, že pár zákazníků to bude trochu mrzet, ale všichni určitě pochopí, že je to lepší pro životní prostředí.“

Před zákazem spotřebovali obyvatelé největšího města amerického severozápadu přes 292 milionů jednoduchých plastových tašek za rok. Město teď má šanci se části plastového odpadu úplně zbavit - doteď platné pravidlo dvaceti centů za tašku mělo očistný efekt jen částečně - devadesát procent těchto obalů se totiž vůbec nedá recyklovat.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)