Výrobce solárních panelů Abound Solar vyhlásil bankrot

Washington - Bankrot vyhlásil další vládou podpořený americký výrobce solárních panelů Abound Solar. Firmě, které vláda slíbila úvěrové garance na 400 milionů dolarů (8,1 miliardy Kč), se nepodařilo najít kupce, proto bude uzavřena a půjde do likvidace.

Abound Solar minulý týden sdělila, že tento týden ukončí provoz a propustí všech 125 zaměstnanců. Firma získala na vládní garance úvěry v sumě 70 milionů dolarů, loni v srpnu jí však ministerstvo energetiky garance zmrazilo. Společnost po sobě zanechává majetek a pohledávky v hodnotě asi 100 milionů dolarů, její závazky jsou ale pětkrát vyšší.

Podobný osud jako Abound Solar loni postihl výrobce solárních modulů Solyndra, jehož veřejně podpořil sám prezident Barack Obama. Solyndra získala na vládní garance úvěry přes půl miliardy dolarů a kvůli známkám korupce a klientelismu kauzu už delší dobu vyšetřuje Kongres. Solyndra rovněž nenašla kupce a byla rozprodána po kouscích.

Západní výrobci fotovoltaiky jsou pod tlakem levné čínské konkurence a prudkého snižování subvencí tomuto typu energie v Evropě, která si jej už kvůli krizi nemůže finančně dovolit. V USA už kvůli tomu skončila řada firem z oboru Evergreen Solar nebo Energy Conversion Devices a velcí výrobci fotovoltaiky krachují od loňska jeden po druhém i v Německu. Obě země si od štědré podpory solární energetiky slibovaly růst „zelených“ pracovních míst a zajištění pozice technologických špiček v oboru.