Domek u španělského pobřeží stojí stejně jako byt v Praze

Praha - Domek u pláže už pro řadu Čechů nemusí být jen nesplnitelným snem. Ceny některých nemovitostí na jihu Evropy totiž padají na minimum. Například ve Španělsku stojí vilka stejně jako byt 2+1 v Praze, kamenný dům v centru Splitu dva a čtvrt milionu korun.

Kupování domů u moře bývalo výsadou především Němců, Skandinávců nebo Britů. V současné době začínají byty či domy u moře kupovat i Češi. Na řadě míst, například v Portugalsku, Španělsku nebo Řecku, totiž nemovitosti stojí polovinu stavebních nákladů. Ve Španělsku se teď dají sehnat domy za stejnou cenu jako byt 2+1 v Praze, tedy okolo dvou a půl milionu korun.

Například poloha Španělska má své jasné logistické výhody. „Není problém sednout do letadla a za tři hodiny jste tam. V podstatě můžete nemovitost používat i na prodloužené víkendy, což třeba na Floridě není možné,“ popisuje česká majitelka nemovitosti ve Španělsku Lucie Krajná. Nákup zdánlivě levných nemovitostí za hranicemi ale má i svá úskalí. Nepříjemným překvapením můžou být vysoké daně z nemovitosti nebo až o třetinu dražší energie.

V případě, že se někdo rozhodne do takovéto nemovitosti investovat a do dané země se přestěhovat, musí ale také počítat s řadou dalších překážek. Za tu největší se dá považovat hledání práce, protože zvlášť v jižanských zemích je to čím dál složitější. Například ve zmiňovaném Španělsku se nezaměstnanost blíží dvaceti pěti procentům.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)