MMF varuje Američany před „fiskálním srázem“

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval americké zákonodárce, aby zabránili kumulaci prudkého zvýšení daní a zároveň výrazného snížení vládních výdajů, která hrozí počátkem příštího roku. Takzvaný „fiskální sráz“ by vrhl největší ekonomiku světa do recese, varoval MMF v dnešní výroční zprávě o stavu americké ekonomiky.

MMF předpovídá, že ekonomika USA letos vzroste o dvě procenta, a pro příští rok svůj odhad mírně snížil na 2,25 procenta z dubnových 2,4 procenta. Pokud ale Kongres neodstraní hrozbu současného zvýšení daní a automatického snížení federálních výdajů, mohlo by to snížit výkon hrubého domácího produktu o čtyři procentní body, tedy do pásma poklesu, uvádí zpráva fondu.

Na konci roku má vypršet platnost snížených daňových sazeb, které prosadil před více než deseti lety prezident George Bush. Zároveň hrozí nástup automatického snížení výdajů, na němž se dohodl Kongres loni v létě v rámci kompromisu o navýšení stropu federálního dluhu. Pokud by obě opatření vstoupila v platnost, znamenalo by to, že z ekonomiky by se odčerpaly peníze v desetiletém objemu čtyř bilionů dolarů (81 bilionů korun).

„Je zásadně důležité odstranit nejistotu vytvořenou tímto “fiskálním srázem„ a také urychleně znovu zvýšit dluhový strop. Mělo by se sledovat takové tempo snižování deficitu, které nepodkopává oživování ekonomiky,“ uvedl MMF ve výroční zprávě o situaci ekonomiky.

MMF rovněž poukázal na riziko, které se pro americkou ekonomiku skrývá v evropské dluhové krizi. Pokračující ekonomický pokles v Evropě by snížil zisky velkých amerických firem.

Vydáno pod