EK: Tvrzení o zázračných účincích doplňků stravy končí

Brusel - Už žádná přehnaná tvrzení na obalech vitamínů a doplňků stravy ani reklamy na zázračné potraviny. Evropská komise sestavila speciální seznam, který jasně říká, které látky prokazatelně lidem pomáhají. Na konci roku budou muset výrobci odstranit ze svých výrobků všechna vědecky nepodložená tvrzení. Seznam aktuálně čítá přes 240 prokázaných účinků u vitamínů, potravin a bylinek. Pokud budou chtít na seznam výrobci prosadit další, budou si muset zaplatit nákladné studie.

„Bude jasně definováno, co o sobě může výživový doplněk tvrdit a k čemu je určen,“ popisuje rozhodnutí EK mluvčí občanského sdružení Obran Jana Vyhlídalová. Smůlu tak mají například výrobci přípravků s lecitinem. V jeho případě zatím vědci účinnost na zdraví nedokázali. Výrobci tak budou muset přepsat obaly a příbalové letáky. Evropská komise totiž většinu zdravotních tvrzení, nejen o lecitinu, označila za klamavou. 

Nové obaly dostanou stovky doplňků stravy a v lékárnách by se měly objevit nejpozději začátkem příštího roku. Pro výrobce to ale znamená komplikace. Řada z nich ještě vůbec neví, co na výrobky smí napsat,  a třeba největší český výrobce bude muset změnit štítky i u doplňků a vitamínů určených pro vývoz. 

Eva Kijonková, mluvčí Walmarku

„Šest měsíců na změnu obalů, kterých je zhruba dva a půl tisíce, je samozřejmě dost krátká doba.“

Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny

„Náklady výrobců dramaticky stoupnou, protože obalové materiály někteří výrobci vyrábějí na dva tři roky dopředu.“

Na výměnu obalů nebo změnu reklamních kampaní se chystají i někteří výrobci potravin, protože pro ně platí totéž. Třeba margarín už nebude smět prospívat srdci. Na černou listinu se dostalo ale například i mléko. Přestože obsahuje vápník, jeho výrobci už o jeho účincích na zuby a kosti mluvit nesmějí.

Seznam aktuálně čítá přes 240 prokázaných účinků u vitamínů, potravin a bylinek. Pokud budou chtít na seznam výrobci prosadit další, budou si muset zaplatit nákladné studie.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod