Pojištění proti pokutám: Standardní obchod, nebo hazard?

Praha - Soukromá firma Fleet Control nabízí pojištění proti peněžním trestům od policie. Pro řidiče, kteří často hřeší, tím nabízí zajímavou možnost, jak se z vysokých pokut vyvléknout. Částka, kterou společnost vyžaduje, byla stanovena na 1499 korun za rok - veškeré řešení a případné placení pokut potom vezme na sebe. Zprávu přinesl deník Právo.

Standardní obchod, nebo morální podpora pirátství?

Ministerstvo dopravy má jasno - dobré to není. „Vnímáme to jednoznačně negativně. V podstatě se tím říká, že pokud bude člověk soustavně porušovat předpisy, tak se nic neděje. S tím nemůžeme souhlasit,“ prohlásil mluvčí resortu dopravy Martin Novák.

Petr Kocourek, manažer firmy, se hájí, cílem není pohrdat přestupkovým řádem. „Je to přesně naopak, v zákonných intencích chránit obviněné z přestupku a zajistit jim tak spravedlivý proces, kde budou respektována jejich práva. Druhým cílem je chránit klienty před nepřiměřenými pokutami.“

Služba funguje na principu zastupování ve správním řízení. Klienti ji pak naleznou na stránce www.nechcipokutu.cz. Pokud vás tedy silniční hlídka zastaví kvůli přestupku, pouze nahlásíte projednání věci ve správním řízení.

Společnost se dušuje, že většinou zvládne celou věc vyřešit tak, že na placení pokuty vůbec nedojde. Pokud ano, částku zaplatí, a pokud vám budou uděleny body, dostanete od firmy peněžní kompenzaci.

„Jedná se o zcela nestandardní prezentaci zastupování ve správním řízení. Co se však týče našich právních předpisů, tak o porušení zákona nejde,“ doplňuje Novák.

Služba se nevztahuje na přestupky spáchané pod vlivem alkoholu či drog, dopravní nehody či trestné činy.

Vydáno pod