Dufek: Na domácí poptávku nemůže česká ekonomika spoléhat

Praha - Maloobchodní tržby v květnu bez sezonního očistění meziročně klesly o 2,1 procenta po dubnovém poklesu o 4,1 procenta. Růst zaznamenal pouze prodej nepotravinářského zboží. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle expertů čísla jasně signalizují, že se na tuzemskou poptávku česká ekonomika rozhodně spoléhat nemůže.

Po očištění o sezónní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v květnu reálně meziměsíčně zvýšily o procento, meziročně očištěné o pracovní dny se snížily o 0,3 procenta. Neočištěné tržby klesly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 2,1 procenta, částečně z důvodu nižšího počtu pracovních dní (-1).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily reálně meziměsíčně o půl procenta. Meziročně poklesly jak tržby očištěné o pracovní dny (o 3,5 procenta), tak neočištěné (o 6,4 procenta). Snížil se prodej motorových vozidel i tržby za opravy.

Analytik ČSOB Petr Dufek

„Maloobchodní tržby potvrzují slabost spotřebitelské poptávky a jsou jen dalším číslem v řadě, které ukazuje, že na domácí poptávku česká ekonomika rozhodně spoléhat letos nemůže. Na vině je vyšší inflace, respektive klesající reálné mzdy, a také obavy z dalšího vývoje ekonomiky.“

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot sezonně očištěné tržby vzrostly reálně meziměsíčně o 1,2 procenta, stejně jako meziročně očištěné o pracovní dny. Neočištěné tržby meziročně stagnovaly, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,9 procenta, zatímco za pohonné hmoty a potraviny klesly.

Vývoj maloobchodních tržeb
Zdroj: ČT24/ČSÚ

V nepotravinářském sortimentu zaznamenal růst zejména prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (růst tržeb čtyři procenta). Tržby vzrostly rovněž ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s výrobky pro domácnost, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím, s počítačovým a komunikačním zařízením a s oděvy a obuví. Naopak v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží tržby klesly o 3,7 procenta. I nadále pokračoval nižší zájem o nákupy potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách.

„Nízké tržby maloobchodníků korespondují s vývojem nezaměstnanosti. Ta sice v posledních čtyřech měsících utěšeně klesá, ale stále jsme nad osmi procenty, což je na české poměry stále hodně. Kupní síla Čechů tedy není vysoká a výrazné zlepšení se čekat příliš nedá. Nezaměstnanost sice může ještě v dalších měsících mírně klesnout, ale s koncem roku čekáme opět návrat k devíti procentům,“ tvrdí Tomáš Volf, analytik Citfin.

Bližší informace o tržbách v maloobchodu naleznete ZDE