Skandál kolem Barclays pokračuje, ohrožena vysoká vládní místa

Londýn - Skandál kolem banky Barclays nabírá nových obrátek, pozornost se obrací na oficiální místa. Banka uvedla, že hlásit nižší mezibankovní úrokové sazby LIBOR ji za výbuchu finanční krize na podzim 2008 přiměly náznaky z centrální banky a vlády, jimž šlo o udržení stability bankovního sektoru. Kvůli manipulaci se sazbami padaly hlavy a platily se rokordní pokuty.

Diamond dnes možná zamíchá kartami

Odstoupivší šéf banky Bob Diamond na dnešním parlamentním slyšení předloží dokument, který vrhá stín na předního člena Bank of England (BOE) i na tehdejší labouristickou vládu. Nynější viceprezident BOE Paul Tucker stejně jako „přední vládní činitelé“ podle něj věděli, že britské banky úmyslně hlásí nižší sazby LIBOR, než za jaké si jsou schopny půjčovat.

„Nemusí to vždy být tak, že to budeme ukazovat tak vysoko jako v poslední době,“ řekl Tucker podle Diamondových poznámek. Následující den sazby, které Barclays hlásí agenturám a ty je zahrnují do průměrné sazby, prudce klesly a poté se už pohybovaly kolem průměru. BOE Diamondovo svědectví nekomentovala.

Bob Diamond
Zdroj: Dan Kitwood/ISIFA

Podle agentury Reuters, kdyby Barclays nižší sazby nehlásila, je možné, že by ji nezachránili investoři z Blízkého východu a nevyhnula by se znárodnění s vysokými náklady pro daňové poplatníky. Po pádu Lehman Brothers v září 2008 většina chytřejších aktérů na trhu prý stejně jako vláda věděla, že oficiálně hlášené sazby LIBOR neodpovídají skutečným úvěrovým nákladům. Banky, které publikovaly vyšší sazby, se tak mohly dostat do potíží a v době těžké paniky to mohla být otázka života a smrti.

Na manipulaci se sazbami se neobohatil téměř nikdo

Barclays zahájila rozsáhlé vnitřní vyšetřování, podle ní se však až na několik ojedinělých obchodníků mohl těžko na nepravdivých hlášeních úroků obohatit. To vrhá střízlivé světlo na hysterii, která kolem případu vypukla. Barclays uvedla, že nižší než skutečné úrokové sazby hlásila proto, že byla přesvědčena, že její konkurenti dělají totéž, takže kdyby publikovala skutečné úroky, mohla by se dostat do existenčních potíží.