Minuta za 3,90: Tažení Bruselu proti drahému roamingu přináší ovoce

Praha - Evropská unie pokračuje v tlaku na nižší ceny mobilního roamingu. Od prvního července stojí minuta hovoru z unijní země osm šedesát, příští rok to má být sedm korun. Aktuálně lákají čeští operátoři zákazníky na speciální roamingové balíčky i mimo hranice sedmadvacítky – jeden z nich například s cenou 3,90 za 60 vteřin telefonátu.

Ze středomořských pláží ve Španělsku, Řecku či Itálii se letos bude volat o více než dvě koruny levněji oproti loňskému roku – sazby roamingového volání se dostaly pod deset korun.

Operátoři totiž musí pro členské země EU povinně nabízet už pět let takzvaný eurotarif – a to s takovými cenami, jaké jim stanoví Evropská komise. Do července příštího roku platí 8 korun a 60 haléřů za minutu odchozího hovoru a necelé tři koruny za esemesku. Podle mluvčího společnosti Vodafone Miroslava Čepického mají zákazníci tento tarif nastavený jako výchozí a pokud chtějí alternativní tarif operátora, je potřeba jej přenastavit.

Evropští úředníci ale chtějí regulovat dál a příští prázdniny by měla maximální cena minuty volání spadnout na sedm korun. O rok později pak dokonce na 5,60 haléřů.

Snižují se i ceny volání ze zemí mimo EU

Podle Adama Pospíšila, redaktora serveru Mobil.cz, se v některých zemích vyplatí koupit si místní předplacené karty, které mají speciální balíčky pro levné volání do evropských sítí.

Operátoři ale připravují balíčky pro levné volání i mimo hranice Evropské unie, třeba z populárního Chorvatska. Někteří se už dostali s cenami až pod čtyři koruny. Volání s některými roamingovými balíčky je proto už dnes leckdy výhodnější než volání s místními kartami.

Ceny volání ze zahraničí se tak s těmito výhodnými balíčky přibližují cenám za domácí hovory – ty se pohybují v průměru kolem tří korun za minutu.

Reportáž Jana Beránka a Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

To ale neplatí o telefonátech z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky. Tam se ceny šplhají až k devadesáti korunám za minutu. Vyplatí se tak komunikovat pomocí multimediálních zpráv. Platí se za ně totiž stejně jako za ty textové, ale vejde se do nich i několik tisíc znaků a fotografie z místa.

S chytrým telefonem může být volání ještě levnější

Majitelé chytrých telefonů můžou volat z ciziny ještě levněji, a to přes internet. Službu dnes nabízejí desítky firem. Cena hovorů na pevnou linku startuje na dvaceti haléřích, minuta na mobil je zhruba za korunu. Je ale potřeba dát si pozor na nechtěné datové připojení z ciziny, které by mohlo používání mobilu za hranicemi výrazně prodražit.