V Japonsku vznikne třetí největší akciový trh světa

Tokio - Největší akciový trh v Asii a třetí největší na světě vznikne v Japonsku. Regulační úřad zde schválil plánovanou fúzi burz Tokyo Stock Exchange (TSE) a Osaka Securities Exchange (OSE). Spojení by mělo oběma burzám pomoci vyrovnat se se slabou situací na japonském trhu a vybudovat si dostatečně velkou platformu pro konkurování na globálním trhu. Předpokládá se, že spojení burz se uskuteční na začátku příštího roku. Fúzi ještě musí schválit akcionáři.

„Vzhledem k opatřením, která obě strany navrhly, by neměla být konkurence v žádné konkrétní oblasti obchodování výrazněji narušena,“ uvedl úřad. Sloučená skupina bude třetí největší akciovou burzou světa po americko-evropských skupinách NYSE Euronext a Nasdaq OMX. Zatímco TSE ovládá v Japonsku více než 90 procent hotovostního obchodování s akciemi, OSE je předním obchodníkem s futures na hlavní tokijský index Nikkei a s dalšími deriváty.  

Příjmy z tradičního obchodování s akciemi a z nových emisí klesají. Burzy se tak v posledních letech spojovaly, aby snížily své náklady a zároveň rozšířily své aktivity mimo jiné kvůli konkurenci nových elektronických trhů.  

Hospodářský růst Japonska v posledních letech zpomaluje. Čína tak loni připravila Japonsko o pozici druhé největší ekonomiky světa. Hospodářský útlum vedl rovněž k poklesu zájmu firem o registraci akcií na japonském trhu. Burzy v Číně a Hongkongu naopak zaznamenaly nárůst nových akciových emisí. Tokijská burza má jen několik procent globálního trhu a její úpadek odráží ztrátu ekonomické moci celého Japonska.