NKÚ: Kontrola toho, jak se v Česku nakládá s eurodotacemi, nefunguje

Praha – Podle Nejvyššího kontrolního úřadu kontrola toho, jak se v Česku nakládá s eurodotacemi, nefunguje. Při svých inspekcích z poslední doby se s tím pravidelně setkávají jeho pracovníci a vytrvale objevují jasné chyby, které ale kontrola ze strany regionálních rad neodhalila. V některých případech je špatně nebo není vůbec zkontrolováno až padesát procent věcí. Kritiku za to stát sklidil už i od Evropské komise.

Jedním inspektory takto objeveným případem je projekt rekonstrukce dvou úseků silnice z Třebíče do Želetavy. Regionální rada Jihovýchod při kontrole nenašla žádný problém a proplatila plných asi osmdesát milionů z eurodotací. Měřením na místě a ze stavebních deníků ale kontroloři NKÚ zjistili, že silnice je užší, než měla být. 

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod se hájí tím, že není v jeho silách kontrolovat každý metr dálnice, proto kontroluje určitý vzorek. Tentokrát ale špatně vybraný kontrolovaný vzorek znamenal trestní oznámení ze strany NKÚ a pro kraj Vysočina vrácení osmi milionů z proplacené dotace.

NKÚ ale zjišťuje chyby po celé republice. Dalším příkladem může být například to, že místo zaplacených čtyřiceti stromů, jsou k dohledání jenom dva, trubky jsou místo kovových plastové nebo plot je o čtvrtinu kratší. Kontrola ze strany těch, kteří peníze proplácejí, prostě podle viceprezidenta NKÚ nefunguje. Důvodů může být víc - nedostatek lidí nebo podřízenost kontrolorů.

Miloslav Kala, viceprezident NKÚ:

„Zda ti, kteří mají zájem, aby kontrola neproběhla správně, tak zda nemotivují kontrolory k tomu, aby neprováděli svoji práci dobře.“

Systém tak čekají změny. Část z nich už ministerstvo pro místní rozvoj poslalo do Bruselu, další slibuje ministerstvo financí s novelou zákona o finanční kontrole. Podle té by měl začít existovat dvoustupňový systém kontroly. Prvním bude řídící kontrola, která bude v odpovědnosti manažerů, a audit ve veřejné správě, který bude oddělen od manažerské kontroly. Podle ministerstva zpřesnění odpovědnosti umožní i lepší postih situací, kdy někdo bude kontrolovat špatně nebo vůbec. Změny by měly začít platit už od nového roku.

Události ČT o špatná kontrolách eurodotací v Česku (zdroj: ČT24)