Přední němečtí ekonomové kritizují vznik bankovní unie

Berlín – Rozhodnutí ze summitu Evropské unie vytvořit evropskou bankovní unii je pod ostrou kritikou vlivných německých ekonomů, v jejichž čele stojí i šéf prestižního ekonomického institutu Ifo Hans-Werner Sinn. Podle nich by daňoví poplatníci, důchodci ani střadatelé neměli být zodpovědní za dluh problémových bank a naléhají na voliče, aby přiměli zákonodárce zamítnout plán, který podepsala i německá kancléřka Angela Merkelová. Otevřený dopis ekonomů otiskl německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung dnes otiskl otevřený dopis ekonomů. „Díváme se na krok směrem k bankovní unii, která znamená kolektivní zodpovědnost za dluhy bank v eurosystému, s velkou obavou,“ píše se v dopise adresovaném spoluobčanům. Podle nich není rozhodnutí nutit největší evropskou ekonomiku, aby rozšířila svoji odpovědnost za slabší členy eurozóny a jejich banky, odpovědí na dluhové problémy regionu.   

Iniciátorem protestního dopisu je dortmundský ekonomický statistik Walter Krämer společně s předsedou Ifo Hansem-Wernerem Sinnem, jenž je dlouhodobě považován za nejostřejšího kritika záchranného plánu eura. Dopis nabývá na váze, neb ho podepsala řada dalších vlivných ekonomů, mezi nimiž jsou například předseda vědeckého poradního sboru ministra financí Wolfganga Schäubleho Kai Konrád, freiburský finanční expert Bernd Raffelhüschen, bývalý prezident DIW Klaus Zimmermann, bývalý ministerský předseda saské vlády a profesor Georg Milbradt nebo rakouský obchodní poradce Bernhard Felderer. 

Angela Merkelová na summitu
Zdroj: Geert Vanden Wijngaert/ČTK

Ekonomové chtějí dopisem ukázat lidem a politikům, jaká nebezpečí hrozí. Bankovní pohledávky jsou totiž téměř třikrát větší než státní dluh. „Je naprosto nemožné, aby daňoví poplatníci, důchodci a střadatelé ze solidních evropských zemí ručili za dluhy provinivších se zemí, stojí v otevřeném dopise “spoluobčanů". V prvním návrhu textu byla řeč o dluhu v pěti krizových zemích ve výši přibližně devíti miliard eur. Dopis je tak odrazem hlubokého pocitu frustrace mnoha Němců z dluhové krize v eurozóně a jejich rostoucí netrpělivosti s tím, že stále musí zachraňovat další problémové země.   

Představitelé EU se minulý týden dohodli na vytvoření evropské bankovní unie a jednotného dohledu nad bankami. Evropský záchranný fond bude rovněž moci v budoucnosti poskytovat peníze přímo bankám. Nyní mohou o půjčku požádat jen vlády zemí, ne jednotlivé banky. Německá média označila dohodu za porážku Merkelové a vítězství Španělska a Itálie, napsala agentura Reuters.