Červnová nezaměstnanost v USA beze změny

Washington – Očekávání ohledně vytvoření nových pracovních míst na americkém trhu se nenaplnila, ovšem nechybělo mnoho. V červnu bylo vytvořeno přibližně osmdesát tisíc pracovních míst, míra nezaměstnanosti se ale podle tamního ministerstva práce nezměnila a zůstala na květnové hodnotě 8,2 procenta. Potvrdilo se tak, že největší ekonomika světa ztrácí tempo, a pokud se má snížit nezaměstnanost, budou muset firmy nových míst vytvářet mnohem víc.

Ekonomové na Wall Street v průměru očekávali, že během šestého letošního měsíce vznikne v USA mimo zemědělský sektor kolem devadesáti tisíc pracovních míst. Odhady se ale významně lišily a po relativně příznivých čtvrtečních datech někteří analytici předpovídali, že vznikne více než 120 000 míst.  

Nepříznivá zpráva měla okamžité dopady na hlavní aktiva, jako jsou měny a komodity. Kurz dolaru začal klesat a vůči euru se dostal na 1,2370 USD. Ztráty prohloubily i ceny ropy, barel severomořského Brentu se prodával za 98,70 USD, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) spadla na 85 dolarů. Ztráty se pohybovaly zhruba od dvou do tří procent.

Vývoj nezaměstnanosti v USA v červnu 2012
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis

Červen byl už třetím měsícem v řadě, kdy ekonomika vytvořila málo míst. V květnu po zpřesnění dat sice vzniklo více míst, než se původně uvádělo, za duben ale méně. V květnu vzniklo 77 tisíc míst, zatímco podle předběžných dat jich bylo asi 69 tisíc. V dubnu pak ekonomika vytvořila asi 68 tisíc míst, zatímco předběžná data hovořila asi o 77 tisících místech.   

Za druhé čtvrtletí tak průměr nově vytvořených míst mimo zemědělský sektor v průměru vychází na 75 tisíc měsíčně. To je jen asi třetina měsíčního průměru v prvním čtvrtletí, kdy to bylo 226 tisíc míst za měsíc. V prvním pololetí je bilance meziročně také horší.   

Vysoká nezaměstnanost tak patrně sehraje klíčovou roli v nadcházejících prezidentských volbách, v nichž se prezident Barack Obama utká s republikánským kandidátem. Tím bude pravděpodobně Mitt Romney. Průzkumy veřejného mínění přitom dávají Romneymu velké naděje na úspěch, a to právě kvůli tomu, že Američané jsou nespokojeni s ekonomikou.