Řecko chce privatizaci státních podniků a nemovitostí

Atény – Řecký premiér Antonis Samaras dnes ohlásil rozsáhlou privatizaci podniků a nemovitostí. Rozsah prodeje státního majetku půjde nad rámec dohod s eurozónou o finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem. Privatizace a s tím spojená tržní liberalizace se dotkne všech struktur ekonomiky, včetně energetického průmyslu, námořní infrastruktury a železnic.

„Hlavním cílem je zastavit recesi,“ prohlásil dnes Samaras před shromážděným parlamentem. „Provedeme strukturální změny ne proto, že to vyžaduje memorandum (dohoda s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem), ale protože to musíme udělat. Položíme důraz na privatizaci a podpoříme další, které už nepatří k smluvním závazkům, jako jsou železnice i uvolnění trhu s energií,“ zdůraznil premiér. 

Samaras dnes prohlásil, že jeho kabinet, vzešlý z červnových voleb, bude bojovat proti neustálému hospodářskému propadu kromě privatizace i rozsáhlými reformami. Přiznal, že jeho země nedosáhla fiskálních cílů vyplývajících z dohody o zahraniční finanční pomoci. K jejich splnění budou Atény podle očekávání požadovat od věřitelů dvouletý odklad. 

Antonis Samaras, řecký premiér:

„Lid potřebuje vědět pravdu, výhled, naději a odvahu. Tato vláda bude říkat pravdu a předvede svoje odhodlání. Řecko může uspět a my vybojujeme všechny bitvy, aby země byla vyvedena z krize.“

Samaras představil před parlamentem devítibodový plán vlády, která v neděli v pozdních večerních hodinách bude čelit hlasování o důvěře. Tříčlenná koalice konzervativní Nové demokracie (ND), socialistického PASOK a umírněné Demokratické levice (DIMAR) je v 300členném parlamentu zastoupena 179 zákonodárci. 

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod