FT: V kauze LIBOR hraje roli britská vláda a švýcarská banka UBS

Londýn - Skandál kolem manipulace s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR nabývá širších rozměrů a začíná se značně politizovat. Britský ekonomický list Financial Times (FT) totiž otiskl kopii dokumentu, který naznačuje spojitost mezi britskou vládou a švýcarskou bankou UBS. Ta prý v roce 2008 tehdejší labouristické vládě radila, jak sazbu LIBOR účinněji a rychleji snížit. Labouristé ale takové náznaky odmítají.

Podle FT jde o důvěrnou zprávu, která vznikla v době, kdy vrcholila finanční krize. Labouristé tvrdí, že doporučení od UBS bylo normálním legitimním způsobem, jak se pokusit řešit úvěrovou krizi. Po pádu obří americké banky Lehman Brothers totiž úvěrový trh zcela zamrznul a hrozilo, že se zhroutí celá globální finanční architektura.

Britští konzervativci, kteří vedou koaliční vládu dnes a v průzkumech veřejného mínění v preferencích za labouristy zaostávají, článku v FT okamžitě využili. Část viny za skandál svalují na vládu bývalého premiéra Gordona Browna a kladou si otázku, zda labouristé o manipulaci se sazbami věděli, a pokud ano, zda ji nějak potrestali.

„V té zprávě není absolutně nic o záměrné manipulaci se sazbou LIBOR, v níž se angažovali makléři banky Barclays,“ reagoval mluvčí labouristů Chris Leslie. Tehdejší premiér Brown, ani současný ministr financí George Osborne se ke zprávě zatím nevyjádřili. UBS tehdy svá doporučení směřovala na britské ministerstvo financí.   

Skandál kolem manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR znovu vyplaval na povrch koncem června. Vyšlo totiž najevo, že britská banka Barclays v této souvislosti zaplatí úřadům ve Velké Británii a Spojených státech pokutu skoro 450 milionů dolarů (asi 9,1 miliardy Kč). Předseda správní rady banky Marcus Agius, stejně jako výkonný ředitel Bob Diamond, už v minulých dnech oznámili rezignaci.