Hendikepovaní pracují čím dál více - a úspěšně

Praha - Tuzemské firmy zaměstnávají čím dál více hendikepovaných. V Česku má nějaký zdravotní hendikep asi 750 tisíc lidí a většina z nich o pracovní místo dlouhodobě usiluje. Firma, která zaměstná hendikepovaného, získá nejen úlevy, ale většinou také velmi svědomitého pracovníka.

Tereza Moravová téměř nevidí, po roce hledání přesto získala práci a nyní sbírá data na internetu. Na monitoru si může velikost textu snadno zvětšit tak, aby nalezla to, co potřebuje.Terezin zaměstnavatel je spokojený a do budoucna chce najmout více než polovinu pracovníků z řad zdravotně postižených.

„Zjistili jsme, že lidé se zdravotním postižením mají vysoké kvalifikace a jsou strašně snaživí,“ říká ředitel projektu Vášmajetek a zaměstnavatel Terezy David Hlinka.

Podnikatelům se takový přístup vyplácí, mají nižší daně a nemusí platit odvody státu. Výhody objevuje stále více firem. „I běžní zaměstnavatelé dnes vědí, že zaměstnávat lidi se zdravotním postižením pro ně může být přínosem,“ tvrdí Lenka Kohoutová, předsedkyně Podvýboru pro zdravotně postižené v ODS.

Růst počtu příležitostí pro osoby se zdravotním postižením je dlouhodobá záležitost,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, tiskový mluvčí webu LMC. Počet volných pozic vzrostl meziročně o třetinu. Zatímco loni portál práce.cz nabízel denně zhruba 1000 volných míst pro handikepované, letos je to už 1600.

Nárůst příležitostí ukazuje i statistika úřadů práce, kde se část takových nezaměstnaných registruje. „Počet evidovaných nezaměstnaných handikepovaných se snížil, letos ke konci května jich bylo 60 tisíc v evidenci úřadu práce, loni ke stejnému datu 67 tisíc,“ uvedla tiskový odbor ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Kozelková.

Handikepované musí zaměstnat každá firma nad 25 pracovníků a mají tvořit aspoň čtyři procenta kolektivu. Pokud to firma nesplní, platí státu výrazné pokuty. Firmy, které nemohou zdravotně postižené zaměstnat, mohou využít takzvané náhradní plnění, například koupí výrobku z chráněných dílen.

Reportáž Veroniky Jonášové (zdroj: ČT24)