Průmysl padá, ekonomiku ČR to přidrží v recesi

Praha - Průmyslová výroba v květnu meziročně klesla o 2,4 procenta po dubnovém růstu o 2,2 procenta. Jde o první pokles od listopadu 2009. Podle analytiků je to důvod k obavám. Pokles průmyslu svědčí o tom, že se ekonomika z recese jen tak nedostane. Kromě průmyslu pokračuje v propadu také stavebnictví.

„Obecně se jedná o špatné číslo, které ukazuje na zpomalující ekonomiku a předurčuje pokles výkonu ekonomiky i ve druhém čtvrtletí letošního roku. Z recese se tedy zřejmě jen tak nedostaneme,“ upozornil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla meziroční průmyslová výroba na stejné úrovni jako v květnu 2011.

K meziročnímu snížení průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, klesla o 7,4 procenta. Dále pokleslo zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků, a to o 12,4 procenta, a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství o 7,3 procenta. Vzrostla naopak výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba potravinářských výrobků a výroba nápojů.

David Marek, analytik Patria Finance:

„Průmyslu, který je značně závislý na vývozu, podle očekávání dochází dech. Při návratu recese do eurozóny byl dopad na český průmysl jen otázkou času. V předchozích měsících držel celkové statistiky nad vodou automobilový průmysl, nicméně i ten již citelně zpomalil tempo růstu. V květnu se jeho produkce meziročně zvýšila pouze o 0,5 procenta.“

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 1,5 procenta. Český průmysl táhly v květnu zejména zakázky ze zahraničí, které vzrostly o 9,3 procenta. Naopak tuzemské zakázky propadly o 5,3 procenta. „Jedná se opět o jasný důkaz o klesající aktivitě v domácí ekonomice,“ podotkl Volf.

Zda se situace v dohledné době zlepší, je podle analytiků ve hvězdách. „Květnová čísla celkově dokládají klesající kondici ekonomiky. Ani měsíc červen výrazné oživení nepřinese, ale k výraznějšímu propadu by dojít nemělo. V případě uklidnění na trzích by v druhém pololetí roku k mírnému otočení v pozitivním směru dojít mohlo,“ soudí analytik Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. „Pokud jde o celoroční výsledek, bude dosaženo růstu jedno procento,“ odhadl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Bytů se staví o víc než čtvrtinu méně

Stejně jako v uplynulých měsících nepřicházejí dobré zprávy ani ze stavebnictví. Propad stavební výroby v květnu meziročně zrychlil na 3,5 procenta. Zahájených bytů ubylo o 26,1 procenta, celkem jich stavebníci začali budovat 2 205. Dokončili jich 2 865, tedy o 41,6 procenta více.

Průmyslová výroba a stavební produkce
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Po očištění od sezonních vlivů byla květnová stavební produkce na stejné úrovni jako v dubnu. Od počátku roku do konce května klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 25,3 procenta, uvedl Český statistický úřad.

„Tady už nemluvíme jen o zpomalování tempa růstu – tady jde vysloveně o pokles, kdy každý měsíc se staví méně než ve stejnou dobu před rokem,“ podtrhla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Na zlepšení se podle ní neblýská ani do budoucna. „Předně stavební úřady vydaly opět méně stavebních povolení. V květnu jich bylo meziročně méně o 15,3 procenta. Z toho můžeme odvodit, že i v dalších měsících nebude pro stavební společnosti práce. Zadruhé klesá i orientační hodnota těchto nově povolených staveb. Jinými slovy staví se málo a menší stavby,“ dodala.

Stavebnictví brzdí zejména slabá domácí poptávka. Šetří domácnosti, které si pořizují byty k bydlení, a citelně ubylo podle Šichtařové také spekulací. Spekulanti totiž vyčkávají, zda ceny bytů ještě neklesnou. Na trhu navíc zůstává množství volných nemovitostí vystavěných ještě v předkrizových letech, a tak se do stavby dalších nehrnou ani developeři.