Benzin přes slevové portály? Možná už brzy

Praha - Cenovky u benzinových pump v uplynulém týdnu opět ukázaly nižší hodnoty, napovídají dnešní údaje společnosti CCS. Nejžádanější benzin Natural 95 zlevnil o 2 haléře na průměrných 35,58 koruny za litr a motorová nafta o jedenáct haléřů na 34,82 koruny za litr. Ještě v dubnu přitom ceny atakovaly hranici 40 korun.

Ceny pohonných hmot nadále klesají. Řidiči tankují za výrazně méně peněz něž například před měsícem. Zlevňuje Natural 95 i nafta. Koneckonců se nižší ceny promítly i do LPG. Průměrně se Natural 95 prodává za 35,58 koruny za litr, nafta pak za 34,82 koruny. 

Tankovat ve středu se vyplatí

Ceny klesají v době, kdy lidé začínají ve velkém jezdit na dovolenou. Je to tak po mnoha letech vůbec poprvé, kdy jsou pohonné hmoty na začátku léta levnější, než byly na jaře. Řidiči ale nepřestávají hledat další levnější varianty. Bedlivě sledují ceny na stojanech každý den v týdnu. Některé pumpy jdou totiž s cenami dolů uprostřed týdne, kdy tankuje nejmíň lidí, a to ve středu. Odborníci proto doporučují, nebrat benzin před víkendem, kdy ceny naopak stoupají.

Pumpy u supermarketů rozpoutaly cenovou válku

Proti zaběhnutému trendu jdou čerpací stanice, které patří supermarketům. Ty lákají právě o víkendu lidi mezi regály a přidávají k účtence za nákup bonus. Někdy až tříkorunovou slevu na litr. Mezi benzinkami proto zuří cenová válka. Ty levnější často nutí velké řetězcové pumpy ceny srazit. A tak řidiči v některých regionech tankují výhodněji až o dvě koruny.

Nejlevnější naftu řidiči natankují v Plzeňském kraji, litr tam přijde na 33,97 koruny za litr. Naopak nejhlouběji si motoristé sáhnou do kapsy v kraji Jihomoravském (35,71 korun za litr). Natural 95 natankujeme nejlevněji v Ústeckém (34,72 korun za litr), nejdráž v Jihomoravském (36,31 korun za litr). Výsledky zveřejnila společnost CCS.

V posledních dnech se zlevňovalo hlavě kvůli ropě. Na světových trzích její ceny klesly skoro o 30 dolarů. Ze 125 na 90 za barel. Snižování cen ale zabrzdila česká měna. Koruna totiž vůči dolaru oslabila, od března skoro o dvě padesát. Řidiči se ale z levnějšího tankování zřejmě příliš dlouho radovat nebudou. Podle analytiků období zlevňování právě končí.

Benzin přes slevomat? Možná už brzy

Některé benzinky chtějí prolomit dosavadní tabu. A prodávat paliva přes slevové portály. Češi by tak při jednorázových akcích mohli tankovat i za poloviční cenu.

Vydáno pod