Norská vláda zasáhla, zaměstnanci okamžitě přestali stávkovat

Oslo - Norská vláda má v zemi velké slovo, vložila se do stávky zaměstnanců tamního těžebního sektoru a nařídila spor okamžitě vyřešit. Spor ohrožoval celou norskou ekonomiku a destabilizoval globální trh s ropou. Vláda využila své zákonné možnosti a intervenovala v pracovněprávním sporu, výsledkem byl okamžitý návrat zaměstnanců do práce. Rozhodnutí padlo ještě v noci, kdy ministryně práce Hanne Bjurströmová jednala se zástupci odborů a norské asociace ropného průmyslu (OLF).

Ministryně hájila strategické zájmy Norska

„Musela jsem to rozhodnutí učinit, abych ochránila životně důležité zájmy Norska. Nebyla to snadná volba, ale musela jsem to udělat,“ řekla agentuře Reuters ministryně práce Hanne Bjurströmová.

Podle norských zákonů má vláda právo donutit stávkující zaměstnance k návratu do práce a v minulosti už to také učinila. Na těžbě ropy a zemního plynu a na plynulém zásobování je totiž závislá většina norské ekonomiky. Ministryně poznamenala, že největší obavy měla právě z narušení plynulosti vývozu plynu.

Hrozilo úplné zastavení těžby ropy a zemního plynu

Ve stávce byli zaměstnanci na ropných plošinách a dnešek byl posledním termínem pro dosažení dohody. Vzhledem k tomu, že víkendová jednání skončila krachem, hrozilo, že ode dneška se těžba ropy a zemního plynu úplně zastaví. Norsko patří k největším světovým producentům ropy a stávka zaměstnanců už stačila citelně zvýšit cenu suroviny.

„Je to velmi smutné, ale stávka skončila,“ řekl v noci novinářům odborový předák Leif Sande. Svaz Industri Energi, který zastupuje, je v Norsku největší odborovou organizací v energetickém sektoru a hájí zájmy více než poloviny ze zhruba 7 000 zaměstnanců.

Ropa
Zdroj: ČT24

Na ukončení stávky kladně reagovala cena ropy

Zpráva o ukončení stávky se okamžitě projevila na cenách ropy na světových trzích. Barel severomořské ropy Brent v Asii zlevnil o více než dolar a vrátil se pod 99 dolarů. Podobně americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) klesla pod 85 dolarů.

Řadoví Norové pro stávkující zaměstnance příliš pochopení neměli a někteří neskrývali úžas. Norští pracovníci na ropných plošinách jsou totiž nejlépe placení na světě, jejich průměrný plat je v přepočtu 180.000 dolarů ročně (asi 315.000 Kč měsíčně). Zaměstnanci v průměru pracují 16 týdnů v roce, tvrdí ale, že vykonávají velmi namáhavou práci. Proto chtějí, aby mohli do důchodu odcházet už v 62 letech.