Jižní Amerika má ideální podmínky pro obnovitelné zdroje energie

Buenos Aires - Výrobci solárních panelů a dalších zařízení produkující elektřinu z obnovitelných zdrojů chtějí prorazit v Jižní Americe. Na veletrhu v Argentině a Brazílii se proto snaží tamní vlády přesvědčit, že slunce a vítr zajistí dostatek elektřiny. V rozvojových zemích totiž přes dvě miliardy lidí nemají přístup k základním energetickým zdrojům.

Jihoamerické země můžou efektivně využívat obnovitelné zdroje díky hornatému terénu osvíceného sluncem, dostatku větru a vodních zdrojů. Této ideální kombinace klimatických a přírodních podmínek tak chtějí využít i firmy.

Obnovitelné zdroje v Latinské Americe (zdroj: ČT24)

Například Argentina bude muset do roku 2025 zdvojnásobit výrobu elektřiny, poptávka totiž rok od roku stoupá. Země má tak dvě možnosti, buď přistoupit na obnovitelné zdroje, nebo se soustředit na dovoz. To samé pak platí i pro Brazílii, která je desátým největším spotřebitelem energie na světě. V posledních letech sází hlavně na vodní elektrárny, teď se poohlíží i po větrných a solárních. 

Ariel Russo, manažer General Electric Wind pro Latinskou Ameriku

„Brazílie během posledních let získala zhruba čtyři gigawatty elektřiny z větrných elektráren. Věříme, že se v Brazílii rozšíří zájem o obnovitelné zdroje. A v blízké budoucnosti snad i v dalších zemích.“

Navíc v Andách jsou některé vesnice úplně odřízlé od civilizace. Právě solární panely by jim mohly pomoci. „Existuje Národní program pro obnovitelné zdroje energie podporovaný Světovou bankou s názvem Permer. Pomáhá v izolovaném prostředí zajistit elektřinu. Instalovaná zařízení vyrobí zhruba 100 wattů,“ vysvětlil předseda firmy Solartec Fernando Salgado. Fond má k dispozici osm milionů dolarů a jeho cílem je alespoň trochu zlepšit životní podmínky pro nejchudší obyvatele Latinské Ameriky.