Boeing a Airbus soupeří na aerosalonu ve Farnborough

Farnborough - Zakázky za šestnáct miliard dolarů pro Boeing a čtyři miliardy pro Airbus. To je skóre mezi největšími konkurenty po prvních dvou dnech přehlídky letectví v britském Farnborough. Přestože světová ekonomika bojuje s krizí, poptávka po dopravních letadlech je vysoká.

Nákup stovky letadel Boeing 737 za 9,2 miliardy dolarů (190,4 miliardy Kč) přislíbila společnost GE Capital Aviation Services a dalších 75 kusů za 7,2 miliardy dolarů koupí leasingová firma Air Lease. Nové obchodní příležitosti si od letecké přehlídky slibuje i evropský Airbus. Zatím ale získal jen jednu zakázku od hongkongské společnosti Cathay Pacific na deset letadel A350-1000.

„Letecká přehlídka je opravdu povedená. Myslím, že nám to pomůže naplnit naše cíle pro letošní rok. Očekáváme, že dostaneme kolem 650 nových kontraktů. Za rok 2011 a 2012 bychom celkově mohli prodat přes dva tisíce letadel,“ oznámil generální ředitel firmy Airbus Fabrice Bregier.

Airbus A380 představený na aeroshow ve Farnborough
Zdroj: ČT24

Kvůli krizi méně letadel

Kvůli globálnímu útlumu v hospodářství a obrovskému nahromadění zakázek z veletrhů minulých let lze letos očekávat pokles nákupu letadel. Analytici odhadují, že Airbus a Boeing získají v Británii dohromady objednávky na 300 až 400 letadel. To bude zhruba o polovinu méně ve srovnání s loňskou přehlídkou letectví, která se konala v Le Bourget u Paříže.

Ředitel GE Aviation David Joyce předpovídá: „Myslím, že letošní aerosalon bude poněkud slabší než loni. Stále však vládne velmi pozitivní výhled do budoucna. Výrobní tempa směřují celkově vzhůru a naše knihy zakázek jsou plné.“

Aerosalon ve Farnborough (zdroj: ČT24)

Farnborough jednou za dva roky

Aerosalon ve Farnborough se střídá s přehlídkou v Le Bourget u Paříže, která bývá vždy v lichých letech. Během minulého aerosalonu u Londýna, který se konal v roce 2010, se uzavřely kontrakty za zhruba 47 miliard dolarů. Loni na sesterské výstavě v Le Bourget u Paříže získaly oba největší výrobci světa objednávky za celkem asi 94 miliard dolarů, z toho rekordních 72 miliard dolarů připadlo Airbusu.

Boeing chce zpátky první místo

I přes možnost nepříznivého vývoje vkládá Boeing velké naděje do svého nového modelu 737 MAX a doufá, že se mu podaří sesadit Airbus z pozice největšího výrobce dopravních letadel na světě. Modernizovanou verzí komerčně úspěšného stroje 737 Boeing konkuruje dobře prodávanému a palivově úspornému modelu Airbusu A320neo.

Kanadská společnost Bombardier včera podepsala předběžnou dohodu s lotyšskou Air Baltic o koupi deseti strojů CS300 za 764 milionů USD. Objednávka by mohla být navýšena o dalších deset strojů.

Aerosalon představil i bezpečnostní opatření

Největší letošní aerosalon v britském Farnborough představil kromě novinek mezi civilními letadly taky bezpečnostní opatření zítřka. Novinky jsou hlavně zaměřené na zjišťování nebezpečných látek uvnitř i vně budovy letištních terminálů. Mají pomoci odvrátit hrozby teroristických útoků. Podrobnosti přinesl letecký publicista Martin Velek.

Komentář Martina Veleka (zdroj: ČT24)