San Bernardino, třetí zbankrotované město v Kalifornii

San Francisco - Městská rada San Bernardina v úterý rozhodla, že požádá o soudní ochranu před věřiteli. San Bernardino tak je třetím městem v Kalifornii za poslední týdny, které svou finanční krizi řeší uchýlením se do bankrotového režimu. Mezi pozorovateli to už vzbuzuje obavy z toho, že kalifornská města budou namísto obtížného a nepopulárního škrtání výdajů a zvyšování příjmů hledat řešení potíží v bankrotech, což může mít těžký dopad na americký trh komunálních dluhopisů.

Žádost o ochranu odhlasovali radní poté, co radnice zveřejnila zprávu, podle níž stojí město před bezprostřední finanční krizí. San Bernardino podle ní vyčerpalo své rezervy a plánované výdaje překročí ve fiskálním roce do konce června 2013 příjmy o 45 milionů dolarů (932 milionů korun). Soudní ochrana poskytne městu příležitost k ozdravení jeho financí.

San Bernardino leží zhruba 100 kilometrů východně od Los Angeles, má 210 tisíc obyvatel a je druhé největší kalifornské město, které v poslední době vyhlásilo bankrot. Na konci června k tomu přistoupil Stockton blízko San Franciska se 300 000 obyvateli. Minulý týden o ochranu před věřiteli požádalo horské letovisko Mammoth Lakes s 8 000 obyvateli.

San Bernardino utrpělo podobně jako Stockton ztráty díky krachu realitní bubliny v minulém desetiletí a vysoké nezaměstnanosti. Jeho finance však plení i řada rozmařilých výdajů a vysoké náklady na platy a penze jeho zaměstnanců. Město již vyjednalo s věřiteli úspory v sumě deseti milionů dolarů a za poslední čtyři roky snížilo počet zaměstnanců o 20 procent, uvádí zpráva radnice. Stále mu ale hrozí insolvence už tento měsíc v důsledku „účetních chyb, deficitního financování, stagnaci příjmů a růstu nákladů na penze a dluhovou službu“.

San Bernardino
Zdroj: David McNew/ISIFA/Getty Images

„Nemohu uvěřit, jak rychle to odhlasovali,“ prohlásil analytik Dick Larkin z makléřské firmy HJ Sims, která se zaměřuje na trh komunálních obligací. „Doufám, že se Kalifornie nestane ohniskem municipálních bankrotů, protože když se tak stane, pak za to zaplatí každý obyvatel státu,“ dodal. Podle něj to povede k tomu, že pro všechny kalifornské veřejné subjekty až po úroveň státu se náklady na získání peněz na trhu dluhopisů výrazně zvýší.

Vydáno pod