Dražší potraviny a cigarety vyhnaly inflaci na 3,5 procenta

Praha - V červnu rostly ceny meziročně o 3,5 procenta rychleji, přičemž v květnu šlo o 3,2 procenta. Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků, jak potvrdil Český statistický úřad. Analytici odhadovali zvýšení meziroční inflace na 3,4 procenta.

ČSÚ

„Rostoucí vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v červnu měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, zatímco vliv cen v oddíle bydlení, voda, energie, paliva se snížil.“

Bydlení tak vyšlo Čechy levněji, což bylo podle statistiků způsobeno snížením meziročního růstu cen zemního plynu na 16,1 procenta ze 25,1 procenta z důvodu jejich zvýšení od června loňského roku.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se tak meziroční inflace opět vzdálila od dvouprocentního inflačního cíle ČNB. „I tak je velmi pravděpodobné, že podzimní měsíce přinesou zvolnění a inflace sestoupí v závěru roku až těsně pod tři procenta,“ uvedl. Na měnovou politiku by podle něj dnešní horší číslo mít vliv nemělo. „Aktuální rekordně nízké úrokové sazby by tak měly přetrvat minimálně do poloviny příštího roku,“ doplnil.

Zelenina zdražila o více než 18 procent, vejce o 60 procent

Za zrychlením meziročního cenového růstu stály zejména ceny potravin. Zelenina zdražila o 18,5 procenta, ovoce o 10,4 procenta, vejce o 60,7 procenta, drůbež o 4,5 procenta a sýry o 4,5 procenta. „V tom se nejvýrazněji projevil růst cen brambor, jejichž cena vzrostla o 58 procent s příchodem letošních brambor na pulty,“ vysvětlil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

16:9
Zdroj: ČTK/DPA/Roland Weihrauch

Ceny tabákových výrobků byly o 3,1 procenta vyšší, alkoholické nápoje zdražily o 2,4 procenta. Ceny elektřiny byly vyšší o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5 procenta, tepla a teplé vody o 8,6 procenta. Čisté nájemné vzrostlo o 5,7 procenta, z toho regulované o 13 procent a tržní o 2,4 procenta.

Naopak na snižování meziročního cenového růstu se nejvíce podílely ceny oděvů, které klesly o 3,4 procenta. Přístroje a spotřebiče pro domácnost zlevnily o 5,4 procenta, nářadí, nástroje a potřeby pro dům a zahradu o 6,6 procenta. Ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat klesly o sedm procent a ceny mobilních telefonů byly o 9,3 procenta nižší.

Meziroční míra inflace v ČR v červnu 2012
Zdroj: ČT24/ČSÚ
Vydáno pod