Záclony se v Letovicích vyrábí už 180 let

Letovice - Levný textil z Asie pomalu převálcoval většinu českých výrobců. Za posledních deset let zkrachovaly téměř dvě stovky textilek. A firmy, které v Česku zůstaly, přesouvají výrobu do zahraničí. V Letovicích se ale stále vyrábějí záclony, a to přesně 180 let.

V Česku se ročně prodají statisíce metrů záclon. Většina z nich je ale z dovozu, český výrobce zbyl už jen jeden. A i když jeho záclony na první pohled vypadají stejně jako levnější konkurence, jeden velký rozdíl tu je.

„Zde máme výrobek, který je nejspíš od čínského výrobce. Po třech vypráních se srazil o téměř deset centimetrů,“ tvrdí generální ředitel letovických textilií Jiří Zdražil.

Ze strojů záclony putují do barvírny a odtud na nejdůležitější místo - zušlechťovací linku, jež dává záclonám tvar a stálost. Nejprve se vyperou, vysuší, zjasní a nakonec při teplotě 200 stupňů zafixují. Právě tady se výroba české záclony prodraží třeba oproti zácloně z Číny.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Ještě počátkem devadesátých let v tomto závodě pracovalo 1 200 lidí. Dnes jich tu zbyla zhruba desetina a o polovinu klesl i počet strojů. A změnit se musela i výroba.

„Máme dva pilíře. Jednak tradiční sortiment  - záclonovinu. V roce 2006 jsme zavedli i nový sortiment technické textilie. Ty jsou třeba pro automobilový průmysl,“ tvrdí obchodní ředitel Josef Novák. Jinak ale textilní tradice v Česku upadá. Před dvaceti lety textil živil čtvrt milionu lidí. Dnes jenom 34 tisíc.

Vydáno pod