Austrálii hrozí, že bude dalším Španělskem

Sydney - Austrálii by mohl potkat stejný osud jako Španělsko, neboť ceny tamních nemovitostí v posledních letech rostou v průměru o deset procent ročně. Upozorňuje na to například bývalý ekonom finančního domu Morgan Stanley Andy Xie. Australané ale podobné spekulace odmítají, neboť ze všech vyspělých ekonomik právě ta australská roste nejrychleji.

Podle Andyho Xia je australská ekonomika až nebezpečně závislá na Číně a tamní centrální banka bude muset razantně snížit základní úrokovou sazbu, aby svou zemi ochránila před zpomalením ekonomiky. Právě tato situace postihla Španělsko. „Když jednou bublina praskne a (australská) měna zůstane na současné úrovni, dočkáme se toho, co jsme mohli vidět ve Španělsku,“ dodal ekonom. 

„Austrálie trpí vážnou holandskou nemocí,“ varuje Xie. Touto chorobou odborníci označují stav, kdy velmi úspěšné odvětví národní ekonomiky způsobuje problémy jejímu zbytku tím, že posiluje měnu a tlačí na rychlý růst mezd. Hrozila také České republice kvůli přílišné závislosti na automobilovém průmyslu, a to v roce 2006.

Austrálii ohrožuje odliv zahraničního kapitálu

Podle Xia zahraniční investoři a především pak Čína, kteří masivně investovali do australské těžby a energetiky, své peněžní toky výrazně zpomalí. A to by mohlo mít negativní dopad na realitní trh v Austrálii, který by mohl klesnout o 20 až 30 procent.

Těžba uhlí v Austrálii
Zdroj: Ian Waldie/ISIFA/Getty Images

Nízká nezaměstnanost a veřejné zadlužení společně s masivními zahraničními investicemi dělá z Austrálie jednu z nejrychleji rostoucích vyspělých ekonomik. V brzké době se však podle analytiků může dostat do problémů. Celkový export se na tamním HDP podílí zhruba třiceti procenty, z toho do Číny teče zhruba čtvrtina exportu. Čínská ekonomika ale zpomaluje, a potřebuje tak méně surovin. Komodity přitom tvoří polovinu australského vývozu. 

Problémem navíc mohou být i australské nemovitosti. V posledních letech jejich ceny každý rok rostly o víc než desetinu, což se podle analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychty podobá situaci ve Španělsku. „Austrálie se nic podobného netýká. Fakta mluví jasně – naše hospodářství roste o čtyři procenta ročně, tedy rychleji než jakákoli jiná vyspělá ekonomika na světě,“ vyvrací všechny spekulace australský ministr financí Wayne Stan.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers

„Austrálie má jednu velkou výhodu, a to je ta, že vládní sektor není tak obrovsky zadlužený, jako například v těch problémových zemích eurozóny. Tzn. v případě, že by domácnosti měly problémy se splácením, bankovní sektor také, tak Austrálie má rezervy na to, aby mohla sanovat bankovní sektor.“ 

I v případě, že by se něco podobného stalo, země není zadlužená, takže si může případně dovolit svým bankám pomoci - na rozdíl od Španělska. To proto ve středu oznámilo další úsporná opatření. Do roku 2014 chce získat 65 miliard eur. Kvůli změnám se ale Španělé bouří, nezaměstnanost totiž dosahuje 23 procent. Změny se dotknou i státních zaměstnanců. Další peníze chce premiér získat privatizací státního majetku.  

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod