Škody po bouřkách už přesáhly půl miliardy

Praha - Pojišťovny evidují již více než 8 tisíc pojistných událostí, které jejich klientům způsobilo řádění červencových živlů. Odhadované škody, které napáchaly bouřky, vichřice, krupobití a lokální záplavy, už podle České asociace pojišťoven přesahují půl miliardy korun. Pojišťovny přitom odhadují, že klienti ještě zdaleka nenahlásili veškeré škody.

Mezi nejčastější pojistné události patří škody na střechách. Ty poškodilo většinou krupobití, pád větví nebo stromů. Klienti pojišťovnám také ve velkém hlásí rozbitá okna, vytopené sklepy, přízemí domů, garáže a zaplavené zahrady. V pojištění vozidel se nejčastěji objevovaly krupobitím poničené kapoty a poškozená střešní okna.

Klienti stále hlásí pojišťovnám další škody. „Předpokládáme, že bychom nyní mohli mít zaregistrovánu polovinu škod od občanů, podnikatelů i zemědělců,“ odhadl mluvčí České pojišťovny Jan Marek. „Lidé dál hlásí škody, ale už ne tak intenzivně jako v pondělí,“ dodal mluvčí Allianz Václav Bálek. Pojišťovny Generali a Kooperativa ve středu uvedly, že jejich likvidátoři již čtvrtinu všech škod vyřešili.

Na bouřky doplatili dopravci i lesníci

Vlna bouřek, která Česko zasáhla počátkem července, na mnoha místech zkomplikovala také dopravu. Popadané stromy blokovaly silnice i železniční tratě. Lesníci také museli na řadě míst Česka zakázat kvůli kalamitě vstup do lesů.

Například v městských lesích Hradce Králové zničila bouřka asi 30 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje plánovanou těžbu téměř na rok a půl. Obvyklá roční těžba je kolem 21 tisíc metrů krychlových. Škody lesníci odhadli na více než patnáct milionů korun. Likvidace kalamity, jež nemá v městských lesích obdoby, potrvá přes tři měsíce.