ČTÚ rozjel aukci frekvencí. Budeme volat levněji?

Praha - Tuzemskou mobilní scénu čeká změna, která ji ovlivní na dalších patnáct let. Slibuje hlavně levnější volání a rychlejší a dostupnější internet v telefonech. Ode dneška se mohou na Českém telekomunikačním úřadě hlásit všichni zájemci o podnikání v mobilním světě. Úřad rozjel aukci frekvencí, které zbyly po analogovém vysílání. Kromě rychlejšího internetu by měla do českého éteru přivést i čtvrtého operátora a tím pádem i větší konkurenci a nižší ceny pro spotřebitele. Kmitočty pro rychlé mobilní sítě vydraží ČTÚ do konce roku. Přidělí je pak zřejmě v lednu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oficiálně vyhlásil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Bude nabízet kmitočty v pásmu 800 MHz, které se uvolnilo po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání, a dále volné frekvence v pásmech 1 800 a 2 600 MHz. Cílem přidělování kmitočtů má být rychlý rozjezd mobilních sítí LTE, které by zvýšily pokrytí vysokorychlostním internetem, a případný vstup nového operátora. 

Za 2,5 roku by se na českých mobilech mohlo rozsvítit logo nového operátora

Neomezené volání za pět stovek měsíčně - revoluce, která se s příchodem nového operátora odehrála letos v lednu ve Francii. Něčeho podobného by se do dvou a půl let mohli dočkat i Češi. „Pokud se přihlásí do soutěže a uspěje v ní nový hráč, tak určitě to bude posílení konkurence na trhu, a každé posílení je ve prospěch lepších služeb pro koncové zákazníky,“ uvedl Marek Ebert, náměstek předsedy Rady ČTÚ. 

„Vyhlášením aukce se završují tři předcházející roky odborných diskusí a více jak rok trvající přípravná etapa. ČTÚ udělal všechno pro to, aby aukce proběhla transparentně, na odborné výši a tak, aby urychlila rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu, zajistila efektivní využívání přidělených kmitočtů a podpořila hospodářskou soutěž vytvořením podmínek pro vstup dalšího operátora,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Pavel Dvořák
Zdroj: ČT24

Vyvolávací cena se snížila o pětinu

Ten, kdo nakonec místo na poli frekvencí koupí, to bude mít o něco levnější - Český telekomunikační úřad snížil vyvolávací cenu kmitočtů o pětinu na 7,4 miliardy. O kmitočty se s největší pravděpodobností budou ucházet všichni tři nynější operátoři, i když k podmínkám mají výhrady. Zřejmě nejvážnějším novým zájemcem je investiční skupina PPF.

„Pro mobilního operátora jsou frekvence nerostným bohatstvím, kterého se snažíme mít co nejvíce. Vidíme ovšem problém v tom, že podmínkou účasti v aukci je povinnost otevřít současné sítě, za jejichž frekvence jsme zaplatili, které jsme za vysoké náklady vybudovali a které udržujeme, novému hráči,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. 

Případný nováček to ale nebude mít lehké, protože v Česku je už dnes víc aktivních SIM karet než obyvatel země. Přihlášky do aukce si zájemci můžou podat do 10. září.

Poslední dva měsíce se úřad zabýval sběrem připomínek k navrhovaným podmínkám aukce. Jejich vypořádání minulý týden vzala na vědomí vláda. Na základě připomínek úřad mimo jiné snížil souhrnnou vyvolávací cenu kmitočtů o pětinu na 7,4 miliardy korun, posunul termín pro zahájení komerční nabídky v nových sítích z jednoho na dva roky a prodloužil závazky národního roamingu.

Husák: Aukce neslouží lidem, ale současným operátorům

Podle předsedy poslaneckého podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl Jana Husáka však podmínky aukce slouží spíše současným operátorům než lidem. „Úředníci neudělali maximum, rozvoj internetu to brzdí,“ uvedl a dodal, že podmínky mimo jiné odkládají investice do nových sítí až o pět let a nezajišťují podmínky pro fungování nového operátora.