Irsko úspěšně plní podmínky záchranného úvěru

Dublin - Irsko bez problémů prošlo kontrolou plnění podmínek úvěrového programu od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, jak dnes uvedlo tamní ministerstvo financí. Země navíc i nadále dosahuje všech cílů zahrnutých v tomto programu.

Michael Noonan, irský ministr financí 

„S potěšením potvrzujeme, že v polovině programu nadále plníme všechny své cíle. Úspěšný výsledek opět ukazuje schopnost a odhodlání Irska efektivně zrealizovat tento náročný program.“

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s EU a MMF na záchranném úvěru v celkové hodnotě 85 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu korun). Irská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 1,1 procenta. Tamní statistický úřad však rovněž opravil tempo hospodářského růstu v celém loňském roce na 1,4 procenta z původně ohlášených 0,7 procenta. 

Hrubý domácí produkt podle revidovaných údajů stoupl v samotném posledním čtvrtletí loňského roku o 0,7 procenta namísto původně ohlášeného poklesu o 0,2 procenta. Irská ekonomika tak v letošním prvním čtvrtletí neupadla do recese.

Bank of Ireland
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Irský export stále roste, což pomáhá tamní ekonomice 

„Pokles HDP v prvním čtvrtletí nevypadá příliš znepokojivě. Klíčovým bodem je, že růst exportu zůstal silný,“ vysvětlil analytik Conall McCoille ze společnosti Davy Stockbrokers. „Celkově je zpráva o HDP příznivou známkou pro irskou ekonomiku,“ doplnil.

Údaje o HDP dle Noonana ukazují, že je Irsko na dobré cestě ke splnění celoročních rozpočtových cílů. „Přetrvávají však významné problémy, zejména nepřijatelně vysoká úroveň nezaměstnanosti,“ upozornil. Míra nezaměstnanosti v Irsku se v červnu vyšplhala na 18leté maximum 14,9 procenta. Noonan dnes rovněž potvrdil, že vláda v letošním roce nadále počítá s nárůstem domácí ekonomiky o 0,7 procenta.

Vydáno pod