Ilegálně podnikajících cestovek v Česku přibývá

Praha - Počet cestovních kanceláří, které podnikají ilegálně, v Česku v posledních letech roste. Obvykle nemají zaplacené pojistky. Mohla by jich být necelá stovka. Vedle toho je tu také řada těch, za kterými stojí lidé z již dříve zkrachovalých cestovek.

Založit cestovní kancelář, odvézt turisty, vyhlásit krach a otevřít novou cestovku. I takhle se podniká v turistice. Protože majitel po jejím krachu už na své jméno podnikat nemůže, přizve do byznysu třeba přítelkyni nebo bratra. Sám pak vystupuje nejčastěji jako ředitel firmy, nebo její poradce.

Asi nejznámějším příkladem je kauza Václava Fischera. Poté, co se jeho stejnojmenná firma dostala do finančních problémů, ji prodal a začal podnikat pod hlavičkou Tomi Tour. Jenže i tahle firma začala mít finanční potíže a posléze zkrachovala.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo nemůže vést databáze takovýchto podnikatelů, tak nemůžeme ani vědět, kolik takových cestovek na trhu je,“ tvrdí Jana Jabůrková z ministerstva pro místní rozvoj.

Objevují se ale i jiné problémy, přibývá totiž cestovních kanceláří, které podnikají nelegálně. Nemají totiž platné pojištění proti úpadku. „Jsem přesvědčen, že jich tu je několik desítek, možná do jedné stovky,“ říká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Dovolená u moře
Zdroj: ČT24

Před uzavřením cestovní smlouvy by si lidé vždycky měli ověřit, že je cestovka pojištěná. A to buď přímo na pobočce, nebo na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj či dané pojišťovny. V certifikátu musí být uveden název cestovní kanceláře, pojišťovna a termín, na který se pojistka vztahuje.

V Česku je přes tisíc cestovek. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je to tedy víc než například v Rakousku, Itálii nebo Francii.