Firmy zneužívají práce postižených, dostávají na ně ale příspěvky

Praha – Přestože firmy dostávají příspěvky od státu na handicapované zaměstnance, jim samotným se do ruky dostane zhruba půlka. Podniky je například nutí, aby vydali tisíce korun za jazykové kurzy. Novela zákona o zaměstnanosti by měla tyto praktiky omezit. Úřad práce bude mí více možností, jak firmy kontrolovat.

Například firma Mandre Group údajně zaměstnávala osoby s postižením pod podmínkou absolvování internetového kurzu angličtiny. Tito lidé pak za kurz museli zaplatit přes 2,5 tisíce korun. To je ale v rozporu se zákoníkem práce. Pokud si firma vyžádá školení, musí ho sama uhradit. Ještě na jaře takto firma zaměstnávala 200 lidí. Na každého dostávala příspěvek 8 tisíc korun. Zaměstnanec ale po všech srážkách včetně kurzů angličtiny dostal necelé tři tisíce.

Novela bude firmy lépe kontrolovat

S tím ale nesouhlasí samotná firma. „Zaměstnanci neměli nic ve smlouvě a žádný kurz nebyl ani nutný, ani požadovaný pro výkon jejich práce,“ uvedla jednatelka společnosti Veronika Veight. To je ale v rozporu se smlouvami zaměstnanců, které má ČT k dispozici. Peníze z kurzů měly odcházet na účet do Maďarska a Londýna.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Díky letošní novele zákona o zaměstnanosti má úřad práce víc možností firmy kontrolovat. Pokud společnost splní podmínky, úřad vymezí tzv. chráněná pracovní místa. Ta firma Mandre Group nedostala. Podle úřadu práce je důležité, aby na nekalé praktiky firem upozorňovali také sami zaměstnanci, stejně jako v případě firmy Mandra Group.