Rozpočtové určení daní: Víc obcím, míň velkým městům

Praha - Na 12 miliard korun má obcím přinést novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou dnes v závěrečném čtení schválila Poslanecká sněmovna. Polepší si tak menší sídla, naopak čtyři největší města o část peněz přijdou. Novelu, kterou podpořilo celkem 148 poslanců napříč stranami, nyní dostane k posouzení Senát. Hospodaření krajů, obcí a firem se státní účastí bude mít pod dohledem nejspíš NKÚ.

Největším městům v kase peněz ubyde

Praha, Brno, Plzeň a Ostrava mají přijít celkem o zhruba 1,1 miliardy korun, v konkrétních číslech by mělo hlavní město přijít ročně o 650 milionů korun, Brno o 203 milionů, Ostrava o 158 milionů Kč a Plzeň o 90 milionů korun. Novela ruší národní dotační programy pro obce, které tyto peníze místo toho získají právě na základě posílení příjmů z rozpočtového určení daní. Tímto přesunem by měly získat 10,5 miliardy korun, asi 1,5 miliardy korun mají získat z částky, kterou v současné době obsahuje kapitola Všeobecná pokladní správa jako příspěvek na školství.

Menší obce a města dosud dostávaly v průměru 6 800 korun na jednoho obyvatele. Změnou zákona se to má zvýšit v průměru na zhruba 9 000 korun.

Vláda v předloze navrhla, aby se při výpočtu příjmů obce zohledňovala rozloha obce jen do výše tří hektarů na jednoho obyvatele. Poslanci přistoupili na návrh rozpočtového výboru a zvýšili tento limit na deset hektarů. Podle zpravodaje k novele Vladislava Vilímce (ODS) si v důsledku tohoto omezení pohorší asi 57 obcí, původně by jich to pocítilo několikanásobně víc.

Obce by měly získávat 20,83 procenta z vybrané daně z přidané hodnoty proti vládou navrhovaným 21,93 procenta. Z daně z příjmů zaměstnanců by měly dostávat 22,84 procenta.

Hospodaření obcí bude bystrým okem sledovat NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) asi bude moci prověřovat hospodaření některých firem s účastí státu, krajů a obcí. Ústavní novelu dnes hladce schválili poslanci. Předloha míří do Senátu. K dalšímu projednávání ústavní změny se sněmovna dostala až po řadě měsíců. Přijatý pozměňovací návrh týkající se společností je prý kompromis.

Podle důvodové zprávy k pozměňovacímu návrhu se předpokládá, že kontrole by podle zákona o NKÚ mělo podléhat hospodaření firem, v nichž má stát, kraje nebo obce aspoň poloviční podíl. Kontroloři by ale nemohli do společností kotovaných na burze. Ústavní novela dále předpokládá, že se prověrkové pravomoci NKÚ rozšíří i na kraje a obce a také na veřejnoprávní subjekty. Nyní může úřad kontrolovat jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. V případě krajů a obcí bude moci NKÚ zkoumat jen hospodaření z pohledu zákonnosti, nikoli třeba ekonomičnosti. Novela by měla platit od příštího roku.