Visa a MasterCard se dohodly s obchodníky kvůli poplatkům za karty

Washington - Společnosti Visa Inc, MasterCard Inc a velké americké banky vydávající jejich platební karty se dohodly, že zaplatí americkým obchodníkům 7,25 miliardy dolarů (asi 150,3 miliardy korun) za ukončení sporu kvůli poplatkům za přijímání kreditních a debetních karet. Podle právníků citovaných dnes agenturou AP jde o nejvyšší urovnání tohoto typu v amerických dějinách.

Spor mezi vydavateli bankovních karet a obchodníky začal před sedmi lety. Asociace Visa, MasterCard a banky se podle žaloby domlouvaly na výši poplatků, které obchody platí za to, že přijímají jejich platební karty. Výše takzvaného výměnného poplatku závisí na typu obchodu a karty. Průměrně jde o dvě procenta z ceny nákupu.   

Návrh urovnání počítá s tím, že Visa MasterCard a více než deset největších amerických bank, mezi kterými jsou finanční instituce JPMorgan Chase, Bank of America nebo Citibank, zaplatí obchodníkům šest miliard dolarů. Vydavatelé karet zároveň souhlasili, že na osm měsíců sníží dané poplatky, což vyjde na asi 1,2 miliardy dolarů. Dalších 525 milionů dolarů je určeno pro obchody, které na vydavatele podaly samostatné žaloby.

Návrh urovnání se nevztahuje na debetní karty a ještě ho musí schválit soud. Dohoda mimo jiné počítá s tím, že obchodníci budou muset o výši karetních poplatků informovat zákazníky. 

Vydavatelé karet své poplatky za nákup kartou v obchodech dlouho hájili. Podle nich je tato forma bezhotovostní platby pro obchody výhodná. Zákazníci prý často utratí víc, když platí kartou, než při platbě šekem nebo v hotovosti. Obchodníci chtěli zvlášť zpoplatnit zákazníky, kteří kartou platí víc než jiní, aby tak snížili své náklady. Visa a MasterCard jim to ale až dosud zakazovaly. Někteří podnikatelé nicméně nabízeli zákazníkům slevy za platbu v hotovosti.   

Americké ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu v roce 2010 podalo na poskytovatele kreditních karet Visa a MasterCard žalobu. Vydavatelé karet podle ní bránili obchodníkům, aby podporovali využívání konkurenčních karet a karet s nižšími poplatky za zpracování transakce. S oběma poskytovateli se ale ministerstvo již dohodlo na urovnání sporu.

Vydáno pod