SAE odvádí ropu novým ropovodem z dosahu Íránců

Dubaj – Nový ropovod spojil naleziště ve Spojených arabských emirátech a pobřeží Ománského zálivu. Ropa se tak vyhýbá Perskému zálivu, odkud musí lodě odplout Hormuzským průlivem. Jeho zablokováním vyhrožuje Írán.

Ropovod je dlouhý 370 kilometrů, vede od nalezišť na západě emirátů přes pohoří Hadžár do města Fudžajra. Je navržen tak, aby mohl přepravovat minimálně 1,5 milionu barelů ropy denně, výhledově má dojít k navýšení na 1,8 milionu barelů denně, což je maximální kapacita nového ropovodu.

Íránská hrozba se poté, co fudžajrský ropovod dosáhne plné kapacity, nebude týkat tří čtvrtin ropného exportu Spojených arabských emirátů. „Je to velmi významný projekt, umožňuje našim zákazníkům odebírat větší množství ropy,“ uvedl ministr ropného průmyslu SAE Mohammed bin Daín al-Hamlí.

Nové potrubí pro vývoz ropy se v emirátech stavělo už dlouho, jeho zprovoznění ale začalo být naléhavé až v posledních měsících, kdy z Teheránu začaly přicházet výhrůžky zablokováním Hormuzského průlivu. Írán by k takovému kroku sáhl patrně v reakci na mezinárodní embargo, které by jemu samotnému znemožnilo ropu vyvážet.

V Hormuzském průlivu, který spojuje Perský záliv s Arabským mořem, se již pohybují íránské válečné lodě. V oblasti se pohybují také plavidla Námořnictva Spojených států. Především ale Hormuzským průlivem denně proplouvá na palubách tankerů kolem 17 milionů barelů ropy – asi pětina celosvětové produkce.