Británii čeká největší modernizace železnice od viktoriánské éry

Londýn - Británie hodlá investovat 9,4 miliardy liber (přes 300 miliard korun) do rozvoje domácí železniční sítě. Oznámila to dnes vláda. Premiér David Cameron označil tento balík projektů za největší modernizaci britských železnic od viktoriánské éry. Vláda tvrdí, že plán pomůže zeefektivnit fungování železnice a do budoucna zastavit zdražování jízdného.

Investice se uskuteční v letech 2014 až 2019. „Dnešní oznámení představuje další mezník v obnově a modernizaci britských železnic,“ uvedlo britské ministerstvo dopravy.

David Cameron, britský premiér

„Tato investice bude znamenat rychlejší cestování, více sedadel, lepší přístup ke stanicím, lepší spojení v nákladní přepravě a železniční síť skutečně světové třídy.“

Část peněz půjde také do elektrifikace železnice. To má napomoci mimo jiné tomu, aby britská železnice fungovala efektivněji a aby se zabránilo dalšímu zvyšování jízdného. „Všichni víme, že nafta je velmi drahá, proto musíme využívat elektrické vlaky. Ty jsou nejenom ekologičtější, ale i levnější a také lehčí, což znamená, že tolik nepoškozují trať, čili náklady na údržbu také klesnou,“ vysvětlila tajemnice pro dopravu Justine Greeningová.

Plánované projekty budou podle vlády financovány „zčásti ze zvýšení jízdného ohlášeného už v roce 2010 a také ze značných úspor, které přinesou projekty jako elektrifikace u dlouhodobých provozních nákladů“.

Vydáno pod