Kamiónové mýtné v prvním pololetí vydělalo 4,38 miliardy korun

Praha - Výběr kamionového mýtného se v prvním pololetí meziročně zvýšil o téměř osm procent. Podle tiskového mluvčího českého mýtného systému Davida Šimoníka zaplatili dopravci za elektronické mýtné 4,38 miliardy korun. Ve druhé polovině roku by se na mýtném mohlo podle něj vybrat ještě o něco více.

Podle počtu uskutečněných transakcí je kamionový provoz v Česku stejně silný jako před rokem, uvedl Šimoník. Přestože se mýtné sazby od 1. ledna zvýšily o čtvrtinu, konečný nárůst výběru mýtného je již zmíněných osm procent. Je to údajně způsobeno tím, že řada dopravců využila zvýhodnění pro nejekologičtější emisní třídu a nakoupila nové kamiony. Nárůst množství kamionů v této emisní třídě (Euro 5) zaznamenala podle Šimoníka 43procentní meziroční nárůst.

David Čermák, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic:

„Druhá polovina roku bývá tradičně trochu silnější než první, takže můžeme očekávat vybranou sumu kolem 8,9 miliardy korun.“

Elektronické mýtné se v ČR vybírá prostřednictvím mýtných bran na dálnicích, rychlostních silnicích a části silnic první třídy. Ministerstvo dopravy ale uvažuje o tom, že pro kamiony by byl zpoplatněn i zbytek silnic první třídy, a to prostřednictvím papírových kuponů. Pokud by tento návrh uspěl, zpoplatnění s použitím takzvaných vinět by mohlo být zavedeno od roku 2016.

V elektronickém mýtném systému je zaregistrováno na 591 000 aktivních uživatelů (držitelů palubních jednotek). Od roku 2010 se mýtná povinnost rozšířila také na všechny automobily s hmotností nad 3,5 tuny, vloni přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy. Loni výnosy z mýtného činily rekordních 8,13 miliardy korun.