Výrobci potravin kritizují nový web s nekvalitními potravinami

Praha - Výrobci potravin brojí proti způsobu, jakým jsou na novém webu Potraviny na pranýři zveřejňovány údaje o nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravinách. Podle potravinářů není v jednotlivých případech z webu jednoznačně jasné, kdo pochybení zavinil, zdůraznil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Během prvního týdne provozu navštívilo internetovou stránku 1,8 milionu lidí.

U jednotlivých prohřešků je totiž na webu uváděno jak jméno výrobce, tak obchodníka, a to i v případech, kdy vina je jednoznačně na obchodníkovi, jako jsou třeba přelepování data spotřeby či špatné skladování potravin. Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce. Na webu podle Tomana chybí také údaje o vývoji případu, například to, zda byla po odhalení závady vůbec zjednána náprava.

Výrobci jsou připraveni nést zodpovědnost za případy, kdy je vina jednoznačně na jejich straně a je například prokázán obsah nedeklarovaných složek ve výrobku, zdůraznil Toman. V případě, že za pochybení může obchodník, může uvádění jména výrobce bez podrobnějšího vysvětlení, kdo klamání způsobil, výrazně potravinářskou firmu poškodit. „To je to, co nám vadí, že není definován jednoznačně viník,“ varoval Toman.

Poškozený se cítí například Masný průmysl Krásno, který na webu figuruje hned devětkrát. „Jestliže je někde uvedené, že je zaplísněný gothaj, je to způsobené skladováním, dobou vystavení a podobně,“ říká generální ředitel podniku Karel Pilčík.

Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory:

„Když si vezmete situaci, že v prodejně se prodává plesnivý sýr, je tam přemalované datum spotřeby, prodává se to jako prošlé, tak za to opravdu nemůže výrobce. To je jen a jen záležitost obchodníka. Bohužel u tohoto výrobku se samozřejmě objeví i jméno výrobce.“

Zdroj: Český rozhlas

Portál Potraviny na pranýři
Zdroj: ČT24/potravinynapranyri.cz

Jenže se ozývají i obchodníci. Těm se zase nelíbí, že mají nést vinu třeba za to, že konzerva má míň masa, než deklaruje, nebo že sušenka obsahuje i to, co nemá. Mezi největší hříšníky mezi obchodníky patří Tesco, Kaufland a Ahold. Firmy se ale brání. „Uveřejněná zjištění se ze 69 procent týkají pochybení dodavatelů,“ uvedla mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Web Potraviny na pranýři.cz, který společně spustily ministerstvo zemědělství (MZe) spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), byl zprovozněn minulý týden. Obsahuje údaje o více než 360 nevyhovujících potravinách. Stránky návštěvníkům umožňují vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora. Ministerstvo dnes zdůraznilo, že do budoucna počítá s rozvojem a vylepšováním webu.