MMF: České banky jsou zdravé, ohrozit je ale může vývoj v EU

Praha - Český finanční sektor je zdravý a silný, banky by v případě problémů ustály i výrazné šoky. Jak se píše ve zprávě Mezinárodního měnového fondu (MMF), tuzemské banky mají vysokou kapitálovou vybavenost a odpovídající likviditu i zisky. Hrozbou je ovšem vývoj v Evropské unii a v zahraničních mateřských bankách.

MMF považuje za zdravý také český regulatorní rámec. Úřady ale podle fondu potřebují početnější personál, aby mohly v bankách provádět častější kontroly. Měnový fond doporučuje i několik dalších kroků, které by pomohly bankovní sektor připravit na případný krizový vývoj.

MMF o českém bankovním sektoru:

„Vzhledem k vysoké závislosti české ekonomiky na vývozu do zemí Evropské unie a vzhledem k tomu, že téměř všechny velké finanční instituce v České republice jsou ve vlastnictví mateřských firem z EU, plyne hlavní riziko z negativního vývoje v zemích EU.“

„Výsledky zátěžových zkoušek ukazují, že české banky jsou schopny ustát i velmi výrazné šoky,“ uvádí zpráva. Takový závěr není nijak překvapivý, český bankovní sektor je hodnocen kladně dlouhodobě.

Vydáno pod