Maďarsko jedná o záložním úvěru

Budapešť - Maďarsko začalo jednat s Mezinárodním měnovým fondem o záložním úvěru. Zítra by se měli do těchto rozhovorů zapojit rovněž zástupci Evropské unie. Maďarská vláda předpokládá, že jednání budou dokončena zhruba v říjnu. Jednání jsou možná díky nedávnému schválení změn ve sporném zákonu o centrální bance.

Jednání by se však mělo protáhnout až do příštího roku kvůli odhodlání vlády udržet si svou neortodoxní hospodářskou politiku. Maďarský premiér Viktor Orbán naznačil, že vláda uskuteční nové kroky na podporu hospodářského růstu, které budou mít negativní dopad na stav veřejných financí. Opatření by mohla zahrnovat například rozšíření daňových úlev pro zaměstnavatele.

Daňové úlevy již nyní ohrožují rozpočtové cíle maďarské vlády. Financování úlev bude podle analytiků ožehavým tématem rozhovorů s mezinárodními věřiteli. „Musíme doma bojovat za akční plán na ochranu pracovních míst,“ uvedl Orbán. „Budeme muset vést i mezinárodní bitvu, a to zejména vzhledem k rozhovorům s MMF, které nyní začínají. Jsem k tomu připraven,“ dodal.  

Analytici: Maďaři jsou nepředvídatelní

První kolo rozhovorů bude trvat do 25. července. „Postoj trhů k maďarské hospodářské politice by se mohl výrazně zlepšit, pokud by byli maďarští politici vázáni podmínkami úvěrové dohody s MMF,“ uvedl ekonom Janos Samu ze společnosti Concorde Securities. „Zvýšilo by to předvídatelnost politických rozhodnutí v Maďarsku,“ dodal.

Maďarský parlament schválil před nedávnem změny v kontroverzním zákoně o centrální bance. Zákonodárci tím odstranili poslední překážku pro zahájení jednání Budapešti s MMF a Evropskou unií o finanční pomoci, kterou země potřebuje kvůli snížení svých nákladů na půjčování si na trzích.

Maďarsko
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME



Zákon v původní podobě podle EU a MMF ohrožoval nezávislost maďarské centrální banky. Jeho přijetí koncem loňského roku se stalo důvodem k přerušení přípravných jednání mezi maďarskou vládou a mezinárodními věřiteli o poskytnutí záložního úvěru. Maďarský státní tajemník Mihály Varga, který je zodpovědný za jednání s MMF, nedávno uvedl, že očekává, že Maďarsko nejpozději do konce října podepíše dohodu o záložním úvěru ve výši zhruba 15 miliard eur.  

Země se v roce 2008 ocitla na pokraji bankrotu a musela požádat o pomoc MMF, který jí poskytl úvěr 20 miliard eur. Vláda se však v roce 2010 rozhodla úvěr neobnovit a místo toho se Maďarsko vrátilo na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv, forint se propadl k euru na rekordní minimum a výnosy obligací stouply až na neúnosných 11 procent.