Bernanke: USA čekají problémy, nezaměstnanost neklesne

Washington - Americká ekonomika má před sebou další problémy a nezaměstnanost se patrně ještě dlouho nepodaří výrazněji snížit. Ve zprávě o měnové politice to dnes americkým zákonodárcům řekl šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Fed je podle něj připraven pomoci, nenaznačil však, kdy by se tak mohlo stát. Akciový trh následně smazal počáteční zisky a zamířil dolů.

Ben Bernanke

„Americké hospodářství pokračuje v oživování, nicméně zdá se, že ekonomická aktivita v první polovině roku poněkud zpomalovala.“

Za hrozbu šéf Fedu považuje mimo jiné takzvaný „fiskální sráz“, tedy situaci, kdy se politici neshodnou na zvýšení limitu pro zadlužení a kdy se spustí automatické rozpočtové škrty. Tuto situaci mohou politici zvrátit, pokud se na zvýšení stropu pro zadlužení dohodnou do konce roku.

Podle Bernankeho růst americké ekonomiky ochabuje kvůli dluhové krizi v Evropě. Firmy se totiž bojí budoucnosti, a tak váhají s investicemi. Nepomáhá ani očekávání rozpočtových škrtů doma ve Spojených státech. Zároveň v důsledku vysoké nezaměstnanosti a špatné dostupnosti úvěrů omezují americké domácnosti své výdaje. To hospodářství také nepřidává.

Bernanke: Krize se může protáhnout

Bernanke řekl, že řada zemí v Evropě už je v recesi a že může trvat hodně dlouho, než se podaří současnou krizi překonat. „Zdá se, že procházíme dost chaotickým obdobím, což je pro všechny hodně drahé. Pro Evropu to platí ještě víc než pro nás,“ řekl Bernanke. Krize se podle něj může protáhnout, protože strukturální a institucionální změny, které se Evropa snaží prosadit, se nemohou projevit hned.

Politici by měli podle Bernankeho seškrtat státní výdaje co nejdříve. „Nejefektivnější způsob, jak může Kongres právě nyní podporovat ekonomiku, je pracovat na národních fiskálních výzvách tak, aby byla brána v úvahu jak dlouhodobá udržitelnost, tak křehkost oživení,“ uvedl Bernanke s tím, že by k tomu měli kongresmani přistoupit co nejdříve, aby snížili nejistotu a povzbudili důvěru domácností a firem v ekonomiku.

Bernanke zklamal trhy

Investoři doufali, že Bernanke naznačí připravenost zahájit třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, tedy nákupů některých aktiv, převážně státních dluhopisů. Místo toho se však omezil pouze na konstatování, že Fed bude jednat, pokud si to podmínky vynutí. Ekonomika podle něj dál poroste jen velmi zvolna a v závislosti na vývoji v Evropě se její stav může i zhoršit.

„Je pravděpodobné, že pokud k tomu (oznámení kvantitativního uvolňování) nebylo přistoupeno dnes, tak do voleb se asi nic zásadního dít nebude. Kvantitativní uvolňování je politicky poměrně citlivá záležitost,“ soudí makléř Komerční banky Radek Neumann. Nejméně do listopadu se tak podle něj investoři na další vlnu kvantitativního uvolňování těšit nemohou.

Radek Neumann ve Studiu Burza (zdroj: ČT24)

Fed věděl, že je sazba LIBOR špatná, nemohl však zasáhnout

Šéf Fedu dostal i spoustu dotazů na skandál s klíčovou mezibankovní sazbou Libor, který vyšetřují úřady ve Velké Británii, Spojených státech i několika dalších zemích. Šéf Fedu potvrdil, že jeho instituce měla už v roce 2008 poznatky o tom, že se sazbou Libor patrně není něco v pořádku. Fed ale prý neměl možnost se proti tomu postavit nebo nějak zasáhnout. Jediné, co mohl učinit, bylo kontaktovat britské úřady. A to udělal.  

„Proč jsme dovolili, aby to pokračovalo tím starým způsobem, když jsme věděli, že to má chyby? Protože Federální rezervy neměly žádnou možnost to změnit,“ řekl Bernanke. Bernanke zvažuje, zda by místo sazby Libor nemohla být novou referenční úrokovou mírou sazba GCF, kterou stanovuje přímo trh, anebo sazby OIS.

Finanční trhy dnešní obecné Bernankeho vyjádření zklamalo. Po počátečním oživení zamířily dolů. Americký technologický index Nasdaq ztrácel kolem 16:45 0,78 procenta, britský FTSE100 pak 0,69 procenta. Pražská burza se držela mírně v plusu.

Bernanke svou pololetní zprávu předložil členům bankovního výboru Senátu, kde odpovídal i na dotazy zákonodárců. Ve středu má na programu stejné téma před sněmovním výborem pro finanční služby.