Problémy s registracemi se nelíbí ani prodejcům aut

Praha - Zákazníci kvůli červencovým problémům registru vozidel stále častěji zvažují, zda nepočkají s nákupem aut. Navíc dovozci začínají postrádat statistiky o prodejích, podle kterých například vyhodnocují své obchodní aktivity, vysvětlil člen výkonného výboru Svazu dovozců automobilů a generální ředitel Kia Motors Czech Vít Pěkný.

„U zákazníků je trochu znát, že si nejsou jisti, zdali budou moci vozidlo bez problémů zaregistrovat a dostat regulérní registrační značky. Proto mnozí s koupí vozu nepospíchají. Ti, kteří chtěli mít jistotu, si svůj nový vůz pořídili a zaregistrovali již v červnu,“ prohlásil Pěkný. Registrace vozidel mají problémy od minulého týdne, kdy ministerstvo dopravy spustilo nový počítačový systém centrálního registru. Na úřadech se od té doby tvoří dlouhé fronty.

Dovozci zatím neví, kolik od začátku července prodali vozidel

Po převodu registru z ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy už dovozci nemají možnost sledovat, jak se průběžně vyvíjí trh s automobily. „Dříve byla k dispozici data na týdenní bázi a bylo možné přesně sledovat, jak si která značka stojí. Pro průběžné i strategické plánování to byla velmi důležitá data. Nyní údaj o počtu registrací není k dispozici a nelze proto transparentně posuzovat například efektivitu marketingových kampaní,“ doplnil Pěkný.

Automobilka Volkswagen
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Zatím však není jasné, jaká bude dostupnost dat po uzavření července, kdy je velmi pravděpodobné, že údaje z trhu nebudou k dispozici vůbec. „To by nás vrhlo nazpět o nějakých deset až 15 let. Evropské centrále bude jistě informace o tom, že údaje nejsou k dispozici, připadat jako hloupá výmluva a nepřispěje k dobré pověsti jak naší společnosti, tak ČR,“ podotkl.

Současně se automobilky obávají také toho, v jaké podobě nakonec budou data o registracích dostávat a zda budou navazovat na dosavadní údaje. Dosud statistiky pravidelně zveřejňovaly na stránkách svazu dovozců a zároveň byly údaje podkladem pro evropské statistiky ACEA.

Vydáno pod