Stát může získat miliardy korun z emisních povolenek

Praha – V příštích sedmi letech může Státní fond životního prostředí (SFŽP) získat zhruba čtyřicet miliard korun z výnosů prodeje emisních povolenek. Dalších asi čtyřicet miliard korun by šlo do státního rozpočtu. Příjmy by však mohly být i o desítky miliard korun vyšší, a to v případě vyšších cen povolenek. Ty totiž kvůli kvůli snížení průmyslové výroby v Evropě za poslední rok výrazně klesly a nelze v současnosti předpovídat, jak se ceny budou dál vyvíjet. Vyplývá to z návrhu zákona o obchodování s povolenkami, který ve čtvrtek projedná vláda.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) pracuje se dvěma scénáři

První scénář vychází z evropské analýzy cen povolenek z roku 2010, která cenu za jednu tunu odhadla na 27 eur. V tom případě by Česko i přesto, že část povolenek firmám rozdá, mohlo za sedm let získat kolem 7,5 miliardy eur, tedy zhruba 187 miliard korun. 

Střízlivější scénář vychází ze současné ceny povolenky sedm eur s tím, že bude postupně narůstat na 14 eur. V tom případě budou celkové výnosy činit 3,7 miliardy eur, tedy zhruba 90 miliard korun. 

Povolenky dávají energetickým podnikům a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. 

MŽP chce významnou část výnosů z povolenek využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů. Část by měla jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství. „Nechceme, aby všechny výnosy šly jen na zateplování,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Emise
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Podle pravidel Evropské unie musí minimálně polovina výnosů z povolenek směřovat do ekologických opatření, druhá polovina pak může být použita v rámci státního rozpočtu na jiné účely. Provoz národního rejstříku obchodování s povolenkami bude mít na starosti MŽP prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Program využití výnosů z dražeb povolenek chce MŽP připravit do konce ledna 2013. MŽP s výnosy z emisních povolenek ve výši asi 1,4 miliardy Kč počítá v návrhu svého rozpočtu pro příští rok.   

Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají pak investovat do ekologických opatření. Počet bezplatných povolenek bude postupně klesat až na nulu v roce 2020.   

V roce 2013 bude bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek. Provozovatelé elektráren či tepláren vyrábějících elektřinu získají v roce 2013 až 70 procent povolenek bezplatně. Výrobci tepla mohou obdržet až 80 procent bezplatných povolenek v roce 2013 s poklesem na 30 procent v roce 2020. V roce 2027 by pak teplárny neměly získat již žádné bezplatné povolenky. 

Vydáno pod