Zájem o biopaliva v ČR stoupá

Praha - V Česku se rozšiřuje síť čerpacích stanic nabízejících biopaliva. Podle společnosti ČEPRO totiž v tuzemsku zájem o alternativní pohon stoupá. Evropská unie si navíc loni dala za cíl zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv v celkové spotřebě pohonných hmot na 10 procent. V poslední době ale z Bruselu zaznívá, že biopaliva ničí životní prostředí víc než benzin nebo nafta.

Biopaliva se ve světě využívají už zhruba 40 let, jako alternativní pohon ale zatím úplně neuspěla. Teď jim, mimo jiné i v Česku, nahrává zhoršující se ekonomická situace mnoha lidí. „Je to určitě dáno obecně rostoucí cenou pohonných hmot na tuzemském trhu a tak samozřejmě větší část motoristů hledá určitou alternativu,“ uvedl ředitel divize PHM, biopaliva a OZE Agrofertu Martin Kubů.

Na biopaliva ale přitom stejně jezdí skoro všichni. Do všech pohonných hmot se totiž už teď v tuzemsku přimíchává nízké procento biosložky. Obchodní ředitel firmy ČEPRO Jan Duspěva podotýká: „V současné době Evropská unie drží strategii jejich nasazování.“

Biopalivo pro i proti přírodě

„Nové palivo E85 obsahuje 85 procent bioetanolu a díky tomu, že je oproštěno od spotřební daně, je cenově výhodnější. Přesto, že jeho výroba je mnohem nákladnější,“ vysvětluje redaktor časopisu Auto 7 Michal Štengl.

Odpůrci biopaliv však poukazují na dodatečné dopady na životní prostředí při jejich výrobě. Kvůli pěstování technických plodin, ze kterých se biopaliva vyrábí, se totiž kácí pralesy a vysušují se mokřady nebo rašeliniště. Dalším mínusem může být možný škodlivý vliv biopaliv na spalovací motory, zejména naftové. Ve vzduchu visí také problém zdražení potravin v důsledku užívání zemědělských ploch pro pěstování rostlin, z nichž se biopaliva vyrábějí.

Vydáno pod