Bendl přislíbil úlevy zemědělcům postiženým suchem

Suchohrdly (Znojemsko) - Zemědělci postižení suchem získají od státu úlevy. Budou se týkat například odložení splátek při prodeji pozemků z Pozemkového fondu. Stát chce také zemědělcům pomoci při jednání s bankami o odložení splátek úvěrů. Sdělil to ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který si dnes do Suchohrdel na Znojemsku přijel prohlédnout rozsah škod způsobených zimními extrémními mrazy a následným suchem. Ředitel regionální agrární komory Jihomoravského kraje Jaromír Musil odhaduje, že přesáhnou hranici jedné miliardy korun. Jen na Břeclavsku by škody měly dosáhnout zhruba 800 milionů.

Bendl dnes na jižní Moravě navštívil několik obcí zejména na Znojemsku. Uvedl, že v některých místech byl dopad mrazů a sucha extrémní a nemá několik desítek let obdoby.

Podle Bendla by ale plošná opatření byla kontraproduktivní. Státní orgány proto budou k zemědělcům přistupovat individuálně. Stát bude hledat úlevy u Státního zemědělského intervenčního fondu nebo Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu například formou odložení splátek nebo profinancování úroků u půjček na provozní výdaje.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS):

„Hledáme způsob, jak zachovat počet pracovních míst ve farmách, kterých se to týká, a zároveň zajistit, aby zemědělci nebyli nuceni posílat dobytek na porážku. Budou mít totiž problémy s cash flow a budou mít problémy s tím, aby zajistili krmivo pro dobytek.“

Bendl se chce obrátit i na Českou národní banku a další bankovní ústavy. „Usilujeme o to, aby banky byly vstřícné při odložení splátek úvěrů,“ uvedl Bendl. Podle něj ministerstvo také zajistí možnost prodloužit o rok dobu realizace projektů Programu rozvoje venkova. Někteří zemědělci na jižní Moravě podle odborníků nebudou mít dostatek krmných směsí. „Chceme prověřit, do jaké míry by mohly pomoci státní hmotné rezervy,“ uvedl Bendl.

Podle zemědělce ze Suchohrdel u Miroslavi Karla Kuthana tato iniciativa ministerstva zemědělcům pomůže. „Potřebuji, aby banka věděla, že nechci odložení splátek, protože si chci koupit auto, ale protože u nás bylo sucho,“ uvedl Kuthan. Zároveň dodal, že jeho firma letos sklidí asi šestinu obvyklé úrody. Ze 75 hektarů pšenice Kuthan měl výnos na jeden hektar necelou tunu, obvyklý výnos je šest až sedm tun na hektar.

Přesná čísla budou k dispozici až po sklizni

Jak uvedl Musil, deficit dešťových srážek od podzimu 2011 pokračoval minimálními sněhovými srážkami a extrémně nízkými teplotami v zimě a následně opět místně až nulovými dešťovými srážkami v jarních měsících.

„K uvedeným negativním vlivům se přidal extrémně časný a teplý nástup jara, spojený s jarními mrazy. Pozdní nástup jarních dešťů se pak v některých oblastech zvrhnul v přívalové deště s následkem dalších škod,“ dodal Musil. Zároveň doplnil, že jde teprve o odhady, přesná čísla budou k dispozici až po sklizni.

Rozhovor s Petrem Bendlem (zdroj: ČT24)