Tržní nájemné začalo klesat, zřejmě díky deregulaci

Brno - Tržní nájemné v letošním druhém čtvrtletí kleslo ve všech krajských městech, nejvíc v Karlových Varech, Jihlavě a Ústí nad Labem. V prvním čtvrtletí ve srovnání s koncem loňského roku tržní nájemné naopak téměř ve všech krajských městech rostlo. Vyplývá to z průzkumu Institutu regionálních informací (IRI), který prozkoumal vzorek více než 42 tisíc prodávaných bytů a nabídek na pronájem bytu po celé zemi.

V Karlových Varech tržní nájemné kleslo o 5,8 procenta, v Jihlavě o 4,4 procenta a v Ústí nad Labem o 4,2 procenta. Nájemné spíše stagnovalo v Pardubicích, ve Zlíně, Liberci a Olomouci.

Deregulace přivádí na trh konkurenci

„Je velmi pravděpodobné, že deregulace nájemného se začíná postupně projevovat na jednotlivých místních trzích. Pokles by byl ještě vyšší, pokud bychom vzali v úvahu inflaci,“ uvedla jednatelka IRI Milada Kadlecová. Deregulace nájemného podle ní „uvolňuje“ dosud obsazené byty, zejména ty velké, a tím zvedá nabídku, do které se ale promítá i kvalitativní konkurence na trhu.

V příštích měsících IRI očekává další pokles tržního nájemného. „Do změn na místních trzích s pronájmy bytů se bude i nadále promítat dokončení deregulace nájemného i ve zbývajících krajských městech a v Praze, ke které má dojít od ledna roku 2013,“ upozornila Kadlecová. Celkem se první a druhá vlna deregulace týkají zhruba 400 tisíc bytů po celé České republice.

Poklesu cen bytů začíná zvonit hrana

Průměrná cena standardního staršího bytu se ve většině krajských měst během druhého čtvrtletí opět o něco snížila. Tempo poklesu se však v posledních měsících zpomalilo. V Brně, Liberci, Plzni a Zlíně se ceny mírně zvýšily. „Ani na zbytek roku nepředpokládáme nějak dramatický vývoj cen starších bytů, stagnace bude pokračovat,“ míní Kadlecová.

Nejdražší starší byty jsou v Praze, kde se cena průměrného třípokojového bytu o podlahové ploše 68 metrů čtverečních pohybuje kolem 2,6 milionu korun a je tak přibližně o 1,6 procenta nižší než na počátku roku.